Olaglig förarutbildning kan kopplas till brottsliga nätverk

Skaffa körkort kan bli dyrt och det utnyttjar kriminella för att lura körkortselever, konstaterar Transportstyrelsen.
Annons

Flera myndigheter har i samverkan försökt att kartlägga omfattningen av olaglig förarutbildning i Sverige. Resultatet visar att det förekommer fusk, felaktig rapportering, skattebrott och olaglig utbildning av handledare som utger sig för att jobba för en körskola.

Enligt Transportstyrelsen är det fortfarande en utmaning att uppskatta omfattningen av den olagliga förarutbildningen. Men man kan konstatera verksamheten går att koppla till den organiserade brottsligheten. Personer som går att knyta till brottsliga nätverk lurar körkortsaspiranter, speciellt de som inte behärskar svenska språket och inte känner till reglerna för att ta körkort:

”Vi ser den bilden även i en kundundersökning som vi har genomfört tillsammans med Transportstyrelsen tidigare i år,” säger Kristina Hagberg på Trafikverket Förarprov. ”Det finns personer som tror att de har vänt sig till en seriös utbildare men som har blivit lurade.”

Transportstyrelsens tillsyn visar också att det finns personer i den legala utbildningsbranschen som brutit mot reglerna. Det handlar om att utbildare rapporterar genomförda utbildningar för elever, trots att utbildningen saknat stora delar av innehållet eller att eleverna inte har deltagit i utbildningen.

”Vi har återkallat några tillstånd med anledning av detta,” säger Gunnar Holgersson på Transportstyrelsen. ”För att komma till rätta med felaktiga inrapporteringar har vi uppdaterat våra register. Det har skett genom att samtliga rapportörer har tagits bort och sedan har tillståndshavaren fått anmäla rapportörerna på nytt. Vid uppdateringen i augusti var det cirka 8.700 rapportörer och idag är det cirka 5.100.”

Trafikverket Förarprov arbetar också med att stävja fusk vid kunskapsprov, som kan ske på olika sätt. Övervakningskameror installeras i samtliga lokaler där kunskapsprov utförs. De som fuskar får räkna med en polisanmälan.

Personer som utger sig för att vara handledare – men i praktiken bedriver en fullskalig förarutbildning utan tillstånd – struntar också i att betala skatt och avgifter. Transportstyrelsen och Skatteverket har utfört ett 30-tal utredningar av misstänkt skattebrott och under 2019 väntas man göra fler. 

 

Annons
Annons
Rulla till toppen