Stort antal försäkringsbedrägerier med privatleasade bilar

Försäkringsbolaget If har under det senaste året upptäckt ett växande antal försök till försäkringsbedrägerier med privatleasade bilar.

Stort antal försäkringsbedrägerier med privatleasade bilar

Om man går utanför ramarna för leasingavtalet kan man ganska fort hamna i stor skuld till leasingbolaget. Det kan handla om att man slitit bilen mer än som avtalats eller kört en längre sträcka än den överenskomna. I det fallet får man ofta betala en extra slitagekostnad per överskriden mil.

Denna skuld kan som sagt ofta stiga med en rasande fart och det är då som If misstänker att många väljer en oärlig väg ut ur knipan.

Anders Lindstrand, utredningschef på If, säger att man i flera utredda fall sett personer som haft en skuld på över 50.000 kronor till leasingbolagen, och att det i ett sånt fall är lockande med bara någon enstaka tusenlapp i självrisk.

Så lockande att många bilar alltså under oklara omständigheter börja brinna eller blir stulna i slutet på leasingperioden.

"Vi misstänker helt enkelt att de själva tänt eld på bilarna, alternativt fått dem att försvinna, för att slippa betala skulden till leasingbolaget", säger Anders Lindstrand.

Enligt If är problemet som störst i Malmöregionen och verkar i många fall vara organiserade.

"I många fall ser vi att målvakter står som leasinginnehavare, men att det är andra personer som brukar den – ibland till kriminella ändamål", avslutar Anders Lindstrand.

If kommer i fortsättningen granska alla fall av stulna eller uppbrunna leasingbilar för att råda bukt på bedrägeriförsöken.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har privatleasat min bil.
17
81