Koenigsegg lanserar ”KNC” – naken kolfiber utan epoxi, färg eller klarlack

"Koenigsegg Naked Carbon" är namnet på den nya teknik som kan användas på Regera. Utan färg sparar man 20 kilo.

Koenigsegg lanserar ”KNC” – naken kolfiber utan epoxi, färg eller klarlack
Den nakna kolfibern ger en sidenmatt, metallisk glans och ett väldigt hårt ytskikt.

Naken kolfiber kan låta plättlätt och det har vi ju sett förut, eller hur? I själva verket är nästan all "naken" kolfiber klarlackad och polerad, för att få en jämn och blank yta. Att tillverka en detalj utan epoxi på ytan, klarlack eller annan färg är supersvårt – men något som Koenigsegg lyckats med.

Första bilen med "Koenigsegg Naked Carbon" är en KNC Regera som nyligen levererats till kund i Schweiz. För att få till en perfekt yta krävs det mycket exakt utformade gjutformar och kolfiberväv som klippts till med största precision. Minsta tråd som hamnar fel syns efteråt och går inte att dölja med klarlack.

De härdade och ugnsbakade kolfiberdetaljerna är mycket försiktigt handslipade för att bort det yttersta lagret av epoxiplast. Minsta misstag i detta moment gör att kolfibern trådar sig och då är det bara att börja om. Slutresultatet är en sidenmatt, "metallisk" yta som reflekterar ljus annorlunda än en klarlackad detalj.

Genom att inte använda klarlack sparar Koenigsegg cirka 20 kilo per bil. Låter som en hög siffra men så är det också väldigt stora ytor av kolfiber som sprutmålas med klarlack.

En annan fördel med "Koenigsegg Naked Carbon" är att ytan blir betydligt hårdare än klarlack. Risken för skador från stenskott eller repor minskar. För att testa den långsiktiga effekten av naken kolfiber har Koenigsegg låtit karossdetaljer ligga ute, utsatta för vädrets makter, i flera år.

"Det är inte ovanligt för en kund att beställa sin bil med synlig kolfiber," säger Christian von Koenigsegg. "Kolfiber är ett vackert material ur ett visuellt perspektiv. Men KNC tar idén med naken kolfiber till en helt ny nivå, vilket ger en vacker glans och en mycket silkeslen finish.

"Koenigseggs filosofi har alltid varit att utforska ytterligheter. Det är fantastiskt att utveckla den strävan och kunna färdigställa en bil på ett helt nytt sätt.

 

Foto: Keno Zache Photography, för Carage.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kolfiber är så snyggt!
222
7