Utvändiga krockkuddar – potentiell livräddare

Det handlar om ett koncept med utvändiga krockkuddar som sitter i bilens trösklar och som blåses upp vid en krock för att utgöra en ytterligare...
Annons

Det handlar om ett koncept med utvändiga krockkuddar som sitter i bilens trösklar och som blåses upp vid en krock för att utgöra en ytterligare bromsande kraft i kollisionen. Enligt utvecklaren ZF kan dessa krockkuddar minska skadorna vid en kollision med 40 procent.

Rent konkret är denna krockkudde tänkt att fungera så att den ska kunna märka när en kollision är oundviklig och då kunna blåsa upp sig på endast några millisekunder.

Även om det fortfarande är ett koncept så har ZF utvecklat denna produkt under ett antal år, och med hjälp av välkalibrerade sensorer och kameror så kommer de allt närmare en lansering.

Egentligen är utvändiga krockkuddar i sig inget nytt. Volvo V40 presterade redan 2012 en krockkudde som blåses upp på vindrutan från motorhuven för att skydda fotgängare vid en olycka. Skillnaden mot det systemet att det är till för just fotgängarna, medan ZF:s konstruktion i första hans ska lindra skadorna som uppstår i en kollision mellan två bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen