Domen har fallit mot bildelstjuvar – får fängelse i två år och sex månader

Två män döms för 17 stölder som gjordes mellan den fjärde och elfte september i år. De båda männen döms till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år.

Domen har fallit mot bildelstjuvar – får fängelse i två år och sex månader

Mellan den fjärde och elfte september i år var det många BMW-ägare i Stockholmsområdet som vaknade upp till den tråkiga insikten att ratten på deras bil blivit stulen. Just det faktum att gärningsmännen varit så specifika i sina stölder, tillsammans med frekvensen i vilken stölderna har skett och hur stöldgodset varit packat när det påträffats, gör att tingsrätten bedömer stölderna som organiserade. Stölderna bedöms också som grova då de föregåtts av särskild planering.

I förhör med de drabbade bilägarna har det framkommit att det inte funnits någon yttre åverkan på bilarna, såsom brytmärken eller krossade rutor. Gärningsmännen har alltså använt sig av avancerad elektronisk utrustning som även det tyder på att stölderna varit organiserade.

Stöldgodset som de båda männen kunde knytas till hittades dels i ett skogsparti i Jordbro utanför Stockholm, och dels en bit in i skogen i närheten av Stockholms universitet.

"Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder", säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

De båda männen döms alltså till 17 fall av grov stöld till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år. Dessutom döms männen att betala skadestånd på sammanlagt 1,6 miljoner kronor.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har drabbats av bilinbrott.
28
24