Polisen varnar för tjuvarnas knep – störsignal lämnar bilen olåst

I julklappstider är stressen hög och det är lätt att missa en detalj som tjuvarna utnyttjar.
Annons

Stora köpcentrum brukar så här års ha välfyllda bilparkeringar. Inte sällan tar julklappsköparna chansen att besöka flera butiker, vilket gör att även bilarna är välfyllda. 

Den här vetskapen utnyttjar samvetslösa biltjuvar och de använder ett verktyg som inte kostar under hundralappen att löda ihop – en störsändare. Radiosignalen från bilnyckeln arbetar som regel på 433 Mhz och den är extremt svag, bara bråkdelar av en milliwatt. Därför är det lätt att bygga en störsändare som ”överröstar” bilnyckeln, radiosignalen når helt enkelt inte bilen.

Tjuvarna sitter i en parkerad bil och väntar tills föraren lämnar bilen och försvinner in i en ny butik. Sen är det bara att köra fram till den olåsta bilen, tömma den på allt värdefullt, och snabbt försvinna.

Polisens tips är enkelt. För att undvika stölder måste du kontrollera att bilen verkligen blir låst. Ofta hörs det ett tydligt ljud när centrallåset aktiveras, på vissa bilmodeller fälls sidobackspeglarna in och nästan alltid markeras låsningen med att blinkerslamporna tänds.

Det absolut säkraste är givetvis att ta tag i dörrhandtaget och verkligen fysiskt förvissa sig om att bilen är låst. Sen hade det ju varit trevligt om polisen hade haft tid att leta efter störsändare på parkeringarna och gripa tjuvarna på bar gärning. Att bygga en mätare för radiosignaler är inte speciellt komplicerat.

 

Störsändare

Var försiktiga i julhandeln!

Posted by Polisen Farsta, Vantör on Monday, December 10, 2018

Annons
Annons
Rulla till toppen