Nya Porsche 911 som laddhybrid – elmotor i växellådan

Nya Porsche 911 som laddhybrid – elmotor i växellådan

Porsche gör vad de kan för att framtidssäkra 911:an och möta CO2-kraven från EU. Den kommande generationen 992, som hade premiär på Los Angeles Motor Show för några veckor sedan, är tänkt att ha en livslängd på sju år. Och någon gång under denna tid ska det komma elektrifierade versioner av 911, det bekräftar chefen för Porsches sportbilsutveckling, August Achleitner.

Även om 992-versionen av 911 initialt lanseras med en uppdaterad version av den utgående modellens 3-liters boxersexa med dubbelturbo, så finns tekniken för att kunna elektrifiera 911:an. Porsches ingenjörer har lyckats förkorta växellådan med nästan en decimeter, vilket skapar utrymme för den diskformade elmotor som Porsche utvecklat.

Dessutom är klarar den nya versionen av den åttastegade PDK-lådan mer vridmoment än tidigare, över 800 Nm, så även i det avseendet är 911-generationen 992 redo för en hybriddrivlina.

August Achleitner vill inte uttala sig om hur effektsiffrorna för en hybridiserad 911 skulle kunna se ut, men pekar på specifikationerna för Panamera Turbo S E-Hybrid som referens. Den elmotorn utvecklar 136 hästkrafter och 295 Nm. Om vi sedan adderar de till den kommande 911 Carrera S så hamnar vi på en teoretisk systemeffekt i storleksordningen 586 hästar och 930 Nm, vilket är i paritet med den utgående 911 Turbo S.

Att Porsche kan sätta elmotorn i växellådan innebär att man kan behålla sin mekaniska fyrhjulsdrift. Det innebär också att Porsche – av utrymmesskäl – placerar batteripaketet till laddhybridversionen i fronten, vilket förbättrar viktfördelningen. Utgående 991-generationen hade ett viktförhållande fram/bak på cirka 40/60, men som laddhybrid kan det ändras till runt 50/50. Jämnare fördelning, alltså, men samtidigt kanske  det förtar en del av den klassiskt baktunga 911-känslan.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser gärna 911 som laddhybrid!
154
27