Så funkar maskinskadeförsäkringen – kan vara värd en förmögenhet

Premium Förbluffande många bilägare glömmer bort att de har en maskinskadeförsäkring – eller struntar i att teckna en. Det kan stå dig dyrt, särskilt om du har en lite nyare bil. Här går vi igenom hur den fungerar och hur länge den gäller.

Så funkar maskinskadeförsäkringen – kan vara värd en förmögenhet

Den finns redan i halvförsäkringen och den omfattar bland annat elfel och motor- och växellådshaverier. Maskinskadeförsäkringen hade kunnat rädda fler plånböcker – om bara bilägaren hade känt till försäkringen.

Få läser antagligen igenom allt det finstilta i försäkringsbrevet när de tecknar en hel- eller halvförsäkring till sin bil. Det borde de göra av flera skäl.

För det första täcker maskinskadeförsäkringen en hel del olika typer av skador på bilen som inte du som bilägare vållat. För det andra kan villkoren i maskinskadeförsäkringen skilja sig lite åt beroende på vilket försäkringsbolag du är kund hos.

Hos de allra flesta försäkringsbolag gäller maskinskadeförsäkringen fram till det att bilen är åtta år gammal, förutsatt att inte ett visst miltal uppnåtts. Maskinskadeförsäkringens villkor kan förändras beroende på miltal, exempelvis kan självrisken öka. Därför är det viktigt att läsa det finstilta i villkoren.

Men maskinskadeförsäkringen gäller i regel bara så länge bilen har fått service i enlighet med biltillverkarens rekommendationer, vilket främst betyder att du ska ha lämnat bilen på service vid de intervall som tillverkaren anger. Och det kan du förvissa dig om att ha gjort så länge du lämnat in din bil för service inom kort efter att serviceindikatorn börjat lysa på instrumentpanelen.

Här är det som bilägare också viktigt att veta att "service i enlighet med biltillverkarens rekommendationer" inte betyder att du måste lämna in bilen till en märkesauktoriserad verkstad för att maskinskadeförsäkringen ska gälla. Bilen ska ha servats fackmannamässigt av en verkstad – vare sig den är oberoende eller märkesauktoriserad.

Av ovannämnda skäl är det givetvis viktigt att servicen dokumenterats och kan styrkas, till exempel med stämplar i serviceboken. Förvara serviceboken på ett säkert ställe.

Att förstå villkoren i maskinskadeförsäkringen kan ändå vara svårt för den som inte alls är insatt. Sju av de största försäkringsbolagen, på vilkas hemsidor vi tagit del av informationen, använder delvis olika ord och olika sätt att beskriva försäkringen på.

Villkoren för maskinskadeförsäkringen kan alltså vara svåra att förstå och uppstår det frågetecken kan man givetvis ringa sitt försäkringsbolag. En annan källa till information är bilverkstaden, som sannolikt hanterar dessa frågor på daglig basis. En erfaren kundmottagare hos din bilverkstad har förmodligen raka svar på de flesta av dina frågor.

Många drabbade bilägare känner till maskinskadeförsäkringen, men upptäcker för sent att de kan åberopa den vid ett fel på sin bil, förklarar Helen Bernerfalk som är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

"De konsumenter som kontaktar oss angående maskinskador undrar ofta hur de ska kunna bevisa att maskinskadan inträffat innan försäkringens övre gräns för miltal eller ålder har uppnåtts. Ofta har konsumenten kontaktat en verkstad innan gränsen uppnåtts, men man har inte insett att det är en skada som kan ersättas genom försäkringen. Därför har skadeanmälan gjorts först när miltalen eller åldersgränsen har överskridits", säger hon, och fortsätter:

"Om det beror på att konsumenten inte känner till maskinskadeförsäkringen alls eller om det är så att de inte känner till begränsningen i miltal eller ålder är svårt att säga."

Maskinskadeförsäkringen gäller bland annat skador på många elektroniska komponenter, skador på säkerhetssystem (som krockkudde och antisladdsystem) samt många motorskador som kan uppstå.

Så länge gäller maskinskadeförsäkringen

Försäkringsbolag Antal år Antal mil 
Volvia 8 år 15.000 mil*
If 8 år 10.000 mil
If Stor Bilförsäkring 10 år 12.000 mil
Folksam 8 år 12.000 mil
Folksam Bilförsäkring Stor 10 år 12.000 mil
Länsförsäkringar 8 år 12.000 mil
Moderna Försäkringar 8 år 10.000 mil
Trygg-Hansa 8 år 12.000 mil
Gjensidige 10 år 12.000 mil

*) 17.000 mil om bilen är köpt hos en av Volvo och Volvia auktoriserad svensk Volvo-återförsäljare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har använt maskinskadeförsäkringen någon gång.
41
40