Ny teknik ska effektivisera halkbekämpning – använder sig av bilarnas data

Sveriges Radio rapporterar om ett nytt och effektivare sätt att bekämpa halka under vinterhalvåret.

Foto: Pär Brandt.

Idag organiseras halkbekämpningen genom att saltbilarna beordras ut på bestämda rutter. Det gör att områden som kan vara i behov av akut halkbekämpning kan bli saltade sent, om det råkar ligga i slutet på en rutt.

Det nya systemet innebär att man istället samkör information från väderprognoser, hur trafikläget ser ut och data från bilar som kör på den aktuella vägsträckan. Utifrån denna information kan man sedan räkna ut vilken rutt som är den bäst lämpade för att bekämpa halkan där den är som värst. Dessutom kan det nya systemet på förhand räkna ut var det riskerar att bli halt, så att man snabbt kan sätta in preventiva åtgärder.

Förutom en ökad trafiksäkerhet finns också en miljömässig aspekt av detta system i det att mängden salt som sprids ut i onödan minskar och att saltbilarna kör kortare sträckor.

Tester av systemet har gjort under två vintrar och görs så även i år i bland annat Umeå, Enköping och Blekinge. Förhoppningen är att systemet ska vara i bruk i hela landet under vinterhalvåret 2019/2020.

Om testerna faller väl ut kan det nya systemet användas nästa vinter. Foto: Pär Brandt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Märkligt att det inte fungerar på detta sätt redan.
39
3