Trots miljardsatsningar – nu går bilfabrikerna på tomgång

De senaste åren har de flesta stora biljättar investerat miljardbelopp i nya fabriker i Kina. Den kinesiska marknaden har vuxit explosionsartat och den som inte...
Annons

De senaste åren har de flesta stora biljättar investerat miljardbelopp i nya fabriker i Kina. Den kinesiska marknaden har vuxit explosionsartat och den som inte funnits med där har gått miste om viktiga intäkter.

Men nu verkar något ha hänt. Bilmarknaden i Kina har bromsat in och Wall Street Journal rapporterar nu om att flera stora bilfabriker går på halvfart – om ens det.

I en av Peugeots fabriker ska till exempel de anställda städa golven istället för att bygga bilar, och i en Fordfabrik jobbar de anställda bara några dagar i månaden. Även Hyundai ska ha drabbats av problemen.

”GM och Volkswagen var först och de belönas för det. De flesta andra biltillverkare, som Ford och de stora japanska tillverkarna, var för sena”, säger bilindustrianalytikern Vivek Vaidya till CNBC.

Enligt honom kommer den kinesiska bilmarknaden ligga stabilt det kommande åren, och det är ”det nya normala” – biltillverkarna kan alltså inte förvänta sig samma snabba ökningstakt som de senaste åren.

Annons
Annons
Rulla till toppen