Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport med 3,8-liters boxersexa och 425 hk – men bara för bana

Snälla Porsche, lova att inte ändra på något till gatversionen. Racebilen har alla rätta delar, inklusive sugmotor på 425 hk. Det får gärna den gatlegala modellen också ha!

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport med 3,8-liters boxersexa och 425 hk – men bara för bana
En härlig, högkompad sugmotor med 12,5:1 i kompressionförhållande. Kan det bli bättre?

Porsche Motorsport har snickrat ihop en ny version av 718 Cayman GT4 Clubsport, som ska byggas på beställning för privata kunder och raceteam. Om alla rykten stämmer följs racebilen av en gatmodell i höst och vi ber en stilla bön – vända mot Weissach – att ingenting ändras.

Istället för en turbofyra har Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport den trofasta boxersexan på 3,8 liter och givetvis är det en SUGmotor! Toppeffekten är höjd med 40 hk och nu finns det 425 hästar att tillgå vid 7.500 rpm. Max vrid är 425 Nm vid 6.600 rpm. Transmissionen består av en sexstegad dubbelkopplingslåda och en mekanisk diffspärr i bakaxeln.

I grunden har Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport samma främre hjulupphängning som 911 GT3 Cup. Runt om sitter bromsskivor i gjutjärn med diametern 380 millimeter. Vikten är 1.320 kilo.

En nyhet hos 718 Cayman GT4 Clubsport är att Porsche utvecklat en ny typ av armerad epoxiplast för karossdelar. Istället för kolfiberarmering använder man olika växtdelar, som hampa. De viktbesparande delarna, bland annat dörrarna, gör att man sparar 130 kilo jämfört med en Cayman GTS.

Porsche Motorsport har utvecklat banbilen i två versioner: "Trackday" för privata kunder som vill ha en riktig kul bansmiskare och "Competition" som är avsedd för tävling. Trackday kostar 134.000 euro plus nationella tillägg som skatt och moms. Då ingår fasta (ej justerbara) stötdämpare samt hjälpsystem som ABS och antispinn (som kan kopplas ur).

I kupén till Trackday finns en svetsad säkerhetsbur, racestolar och sexpunktsbälte. Brandsläckare och 80-liters säkerhetstank ingår också. Luftkonditionering finns att tillgå. Båda modellerna har katalytisk avgasrening och 18-tums fälgar.

De som ska tävla väljer Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport "Competition" och då får man ställbara stötdämpare, säkerhetstank på 115 liter och en bromsvåg för att justera bromsbalansen mellan främre/bakre hjulaxlarna. Tre pneumatiska luftcylindrar ingår för att snabbt kunna lyfta upp bilen vid depåstopp och fälgarna har centrummutter för att lika snabbt få loss och på hjulen. Även ratten har snabbfäste för att kunna tas av. Priset för Competition-modellen är 157.000 euro, plus skatter.

Föregångaren till nya Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, från 2015, byggdes i 421 exemplar och motorsportchefen Fritz Enzinger är övertygad om att nya bilen överträffar den nivån:

"Den nya Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport har fått mer racinggener än sin föregångare," säger Fritz Enzinger. "Och den har betydligt fler hästar, högre downforce och en bättre cockpit för föraren." Båda versionerna är beställningsbara direkt och de första bilarna är redo att levereras till kund i februari.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag vill ha gatversionen av nya Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport!
85
25