Jaguar Land Rover säger upp 4.500 anställda: ”Måste säkerställa tillväxt”

Efter ett tufft 2018 tar nu Jaguar Land Rover (JLR) till åtgärder för att vända den nedåtgående trenden. Åtgärder som består i att reducera personalstyrkan med 10 procent, eller 4.500 personer.

Enligt JLR så ska de flesta rena uppsägningarna ske på chefsnivå, medan personalstyrkan på golvet ska sänkas genom att erbjuda anställda att frivilligt gå eller genom överenskommelser om tidig pension.

Det som framför allt tvingar JLR till denna besparing är en sviktande försäljning av företagets sedaner och i synnerhet sedaner med dieselmotorer. Dessutom har JLR sålt oerhört dåligt i Kina jämfört föregående år. Som ett resultat av detta backade JRL med 90 miljoner pund, motsvarande cirka en miljard kronor, under det tredje kvartalet. 

Trots den dåliga försäljningen i Kina under 2018 kommer JLR fortsätta satsa hårt på den kinesiska marknaden. JLR säger i ett uttalande att den sjuknade försäljningssiffran berott på osäkerhet kring importkostnader i samband med brexit. 

Samtidigt som Jaguar Land Rover aviserar denna besparing meddelar man också att ingen fabrik kommer att stängas, inte heller kommer någon bilmodell försvinna från modellprogrammet. Tvärtom kommer under 2019 den tidigare presenterade nya Range Rover Evoque och dessutom en, ännu oavtäckt, helt ny Land Rover Defender.

På Jaguar-sidan kan vi se fram emot en eldriven Jaguar XJ, samt J-Pace – ett kommande flaggskepp i Jaguars suv-garage.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köpte en Jaguar eller Land Rover under 2018.
58
69