Överenskommelsen klar: Vill förbjuda nya fossilbilar – redan om elva år

Överenskommelsen klar: Vill förbjuda nya fossilbilar – redan om elva år
Nya bilar med enbart bensin- och dieselmotor kan förbjudas 2030, enligt den nya överenskommelsen mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Innan helgen stod det klart att Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kan släppa fram Stefan Löfven som statsminister – om socialdemokraterna går med på flera stora reformer.

På så sätt kan dödläget i regeringsbildningen brytas. Om nu även Vänsterpartiet kan tänka sig att släppa fram en socialdemokratisk regering, vill säga.

För bilköparna och bilägarna finns det flera punkter i överenskommelsen som kan påverka hur de kommande åren blir. Men punkterna är allmänt skrivna och bjuder tyvärr inte på särskilt mycket information.

Den första punkten handlar om att bygga fler laddplatser för elbilar. "Fossilfri laddning och tankning ska möjliggöras genom att infrastrukturen byggs ut", står det i överenskommelse. Eftersom det också står "tankning" innebär det att även vätgasmackar omfattas.

Partierna vill också investera i mer produktion av biogas. Idag får biogasbilar en bonus i det nya bonus/malus-systemet, men försäljningen av gasbilar är trots det försvinnande liten.

Förbud mot nya fossilbilar om elva år

Den stora nyheten är att partierna vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2030. Det är ett mål som även flera andra länder pratat om eller redan beslutat, men Sverige kan inte införa den typen av beslut på egen hand – det kräver ett godkännande av EU-kommissionen.

Partierna verkar inte beredda att besluta den här frågan direkt utan vill istället utreda ett förbud. Den utredningen ska tillsättas 2019.

"Regeringen kommer driva ett motsvarande förbud i hela den Europeiska unionen", står det.

Bonus/malus kan ändras

När det gäller bonus/malus-systemet vill partierna "förstärka och förenkla" klimatbonusen och även avgifterna. Exakt på vilket sätt bonusen och straffavgiften ska förstärkas och förenklas är oklart, men Centerpartiet har tidigare velat införa en elbilsbonus på 100.000 kronor. Den ligger idag på 60.000 kronor.

Andra punkter som också kan påverka bilägarna

• Vägunderhållet, med särskilt fokus på bärighet och tjälsäkring, förstärks. I den nationella planen för infrastruktur 2018–2029, som redan är beslutat, läggs 700 miljarder på att vägar och järnvägar ska rustas upp.
• Det ska bli enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi hemma, till exempel för solceller och solvärme. Men det står inte på vilket sätt det ska bli enklare.
• Nya stambanor för snabbtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö (men oklart hur snabbt de ska köra).
• Andelen som reser med cykel ska öka och bilpooler ska stimuleras. Skatteregler ska underlätta för cykelpendling.

"Många fina ord – men vad blir verklighet?"

Erik Söderholm, digital redaktör

Det står många fina ord i den stora överenskommelsen, men frågan är hur många av dem som kommer bli verklighet.

Till att börja med ska en ganska stor del av alla punkter utredas – och alla sådana utredningar kan som vi vet ta väldigt lång tid.

När det gäller att "förstärka och förenkla" bonus/malus-systemet och förbudet mot att sälja nya bensin- och dieselbilar skulle vi även här vilja veta mer konkret vad det innebär. Laddhybrider har ju förbränningsmotor men kan köras på el. Dieselbilar kan ibland tankas med HVO som sänker utsläppen. Och gasbilar som får bonus kan köras på fossil bensin.

Ett förbud mot nya bensin- och dieselbilar kräver tillstånd av EU-kommissionen, men det kanske inte är så invecklat som det låter när allt fler länder nu går i samma tankar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra förslag, tycker jag!
100
238