Klart idag: Volkswagen och Ford samarbetar om nya bilmodeller

Klart idag: Volkswagen och Ford samarbetar om nya bilmodeller

Det har länge ryktats om en ny jätteallians i bilvärlden, och under tisdagen blev den officiell. Volkswagen ska samarbeta med Ford, framför allt kring elbilar, självkörande bilar och mobilitetstjänster.

När det gäller mobilitetstjänster handlar det alltså om olika möjligheter för kunderna att inte äga en egen bil, men ändå kunna ta sig mellan A och B, till exempel med hjälp av en bilpool.

Men det allra första området som Ford och Volkswagen ska samarbeta kring är dock pickuper och transportbilar, i form av en mellanstor pickup samt en skåpbil som båda ska börja byggas 2022. Ford har ett enormt försprång med den populära F-150-modellen som säljer rekordbra i USA. Samtidigt har Volkswagen ett försprång med Amarok och Caddy i Europa.

Till skillnad från i alliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi blir inget av företagen delägare i det andra. Men en särskild kommitté ska se över samarbetet så det fungerar som tänkt.

"Det är min ståndpunkt att man inte kan göra detta själva. Vi tror det här fundamentala skiftet är hälsosamt eftersom det tillåter biltillverkarna att fokusera på sina respektive styrkor och delta i att utveckla nya mobilitetstjänster och samtidigt erbjuda konkurrenskraftiga lösningar för våra kunder som de inte trodde de kunde få från bilföretag", sa Fordchefen Jim Hackett på en presskonferens.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här blir ett bra samarbete, tror jag!
38
63