Officiell: Ford Mustang Shelby GT500 med över 700 hk – starkaste Mustangen någonsin

Äntligen är den här och nu kan vi både se och lyssna på den starkaste Mustangen någonsin.

Officiell: Ford Mustang Shelby GT500 med över 700 hk – starkaste Mustangen någonsin

Under mer än ett år har nätet flödat över av rykten och "läckta" bilder, men nu kan vi äntligen grotta ner oss i alla detaljer kring nya Ford Mustang Shelby GT500. Hellcat-modellerna från Dodge och Camaro ZL1 borde vara oroade – kanske även Corvette ZR1?

Till skillnad från lillebror Shelby GT350 så får GT500 en konventionell vevaxel (crossplane istället för flatplane). Den kompressormatade 5,2-liters V8:an ska ge "över 700 hk" men den slutgiltiga effektsiffran får vi vänta på. Laddluftkylaren under kompressorn har vattenkylning. Rödmarkeringen börjar vid 7.500 rpm.

En nyhet som inte förekom så flitigt bland ryktena är att Ford Mustang Shelby GT500 har en helt ny typ av unik, sjustegad dubbelkopplingslåda från Tremec. Det finns ingen manuell låda som option för de som vill veva runt själv. Automatlådan skiftar växel på under 100 millisekunder, snabbare än någon kan växla manuellt. Lådan är kopplad till en kardanaxel i kolfiber och drivaxlarna är grövre.

Med så mycket effekt behövs det rejäla hejdare och fram sitter stora 16,5-tums bromsskivor från Brembo, med sexkolvsok. Michelin Pilot Sport 4S kan monteras som tillval, annars levereras Ford Mustang Shelby GT500 med specialutvecklade Michelindäck. Fälgarna är 20 tum i diameter.

Stötdämparna kontrolleras elektroniskt med flera olika körprogram och det finns även en elektrisk "line-lock" som kan låsa framhjulen när man ska värma upp bakdäcken. Launch control ingår också, förstås.

Toppeffekten får vi alltså vänta på och något pris är inte heller angivet, ännu. Men +700 hk ska räcka för 0–60 mph (96 km/h) på runt 3,5 sekunder och på kvartsmilen ska man komma under 11 sekunder. Leveranserna av Ford Mustang Shelby GT500 startar i höst, som årsmodell 2020.

 

Vill du läsa mer om Ford Mustang?

Missa inte vår tjocka Mustang-tidning med provkörningar, dueller, tester och köpråd för begagnade Mustanger. Berör de två senaste generationerna, plus historiken från 1964 och framåt. 164 välmatade sidor med Mustangfrossa!

Du kan även köpa Mustang-tidningen i digital utgåva för 75 kronor, klicka då på den här länken.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Shelby GT500 är min favorit bland muskelbilarna!
82
12

Tittar man på filmen nedan så återvänder GT500 till ett hus vid 0:31 och på dörren till garaget hänger en svart hatt. Givetvis en kärleksfull blinkning till Carroll Shelby, som ofta använde just en sådan hatt.