Nissan/Renault-chefen Carlos Ghosn hålls kvar i häkte – ersätts inom kort

Carlos Ghosn har vädjat om att släppas, men får ingen borgen. Därmed är tålamodet slut och han blir snart av med jobbet som koncernchef.

Nissan/Renault-chefen Carlos Ghosn hålls kvar i häkte – ersätts inom kort
Carlos Ghosn får ingen borgen och därmed blir han sannolikt snart ersatt som koncernchef. Foto: Getty.

Som misstänkt för ekonomiskt fiffel sitter koncernchefen Carlos Ghosn fortsatt frihetsberövad i Tokyo. Han får förmodligen sitta kvar tills en rättegång inleds – sannolikt under mars månad. 

Ledningen för Renault har tidigare uttryckt sitt förtroende för Carlos Ghosn men situationen har blivit allt mera ohållbar, ju längre tid som gått. Franska regeringen, som är delägare i Renault, har tryckt på för att få Ghosn avsatt.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har Ghosn accepterat att han får avgå som styrelseordförande och koncernchef. En permanent ersättare kan därför presenteras inom kort.

En sannolik vd-ersättare som pekas ut i franska media är den tillförordnade Renaultchefen Thierry Bolloré, 55 år. Avgående Michelin-chefen Jean-Dominique Senard väntas ta över posten som styrelseordförande i Renault.

Carlos Ghosn blev oväntat frihetsberövad 19 november, anklagad för att bland annat ha mörkat delar av sin lön för att undkomma skatt. Carlos Ghosn har hela tiden hävdat sin oskuld och har inte beviljats någon borgen. Han har heller inte fått träffa sin familj, kommunikationen utåt sker endast via advokater.

För Renault återstår det delikata uppdraget att lappa ihop det havererade äktenskapet med delägaren och allianspartnern Nissan. Carlos Ghosn drev under förra året på för att fusionera Renault och Nissan till ett företag, något som den japanska styrelsen motsatte sig.

En del av de misstankar som riktats mot Carlos Ghosn ligger flera år bakåt i tiden och det är förmodligen ingen tillfällighet att de kom till åklagarens kännedom förra hösten. 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag misstänker att Carlos Ghosn karriär inom bilindustrin är över.
50
5