Billigast och dyrast att försäkra: Så mycket skiljer premien

Billigast och dyrast att försäkra: Så mycket skiljer premien

Tyska bilmärken är tveklöst dyrast att försäkra. Det visar ny statistik från jämförelsesajten Insplanet.

Enligt de här siffrorna är BMW klart dyrast med en snittförsäkringspremie på 7.000 kronor. Därefter följer Audi och Mercedes på drygt 6.000 kronor.

Försäkringspremien baseras på en mängd faktorer, som hur gammal du är, var du bor, hur bilen är parkerad, hur stark den är, hur lättreparerad den är och hur olycksstatistiken ser ut.

Siffrorna ska dock tas med en nypa salt, menar Insplanet, som inte tagit hänsyn till var i landet försäkringstagaren bor, eller dess ålder. Siffrorna gäller heller inte för hela svenska folket utan för företagets kunder som tecknat en försäkring.

"Utan att säga att det är så kan förklaringen till varför snittpremien ser ut som det gör vara att BMW lockar unga stadsbor medan Skoda tilltalar äldre personer på landsbygden", skriver Insplanet, och fortsätter:

"I slutänden tror vi att det jämnar ut sig och därför har vi inte tagit hänsyn dessa faktorer. Istället har vi räknat ut total premievolym och dividerat med antal försäkringar."

Enligt de här siffrorna är Skoda, Renault och Saab klart billigast att försäkra.

Stockholm klart dyrast

Siffrorna visar också att boende i Stockholm har klart dyrast försäkringspremie. Där ligger snittpremien på nästan 6.000 kronor. Motsvarande siffra för de billigaste länen, Gotland och Västerbotten, är 3.151 och 3.458 kronor. Statistiken för alla län finns hos Insplanet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är nöjd med min försäkringspremie.
73
99