Klimatbonusen på väg – 74 miljoner betalas ut i januari

Ägare till klimatbonusbilar som köpte och ställde på sin miljöbil strax efter första juli förra året kan snart räkna med att få sin bonus utbetald, det skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Transportstyrelsens prognos kommer cirka 2.200 fordon beviljas bonus. Summan för utbetalningarna väntas hamna på strax över 74 miljoner kronor.

"Vi ser i vår statistik att många passade på att köpa och ställa på en klimatbonusbil i samband med den 1 juli förra året. Därför har vi väldigt många utbetalningar inledningsvis. Drygt 1.300 fordonsägare kommer att få sina pengar inom de närmaste dagarna och totalt får cirka 2.200 fordonsägare bonus utbetald under januari månad. Därefter ser vi ett jämnare flöde av utbetalningar", säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

Samtidigt är det värt att notera att fler än tusen bilägare diskvalificeras från att beviljas bonus, detta uppger Ynnor. Anledningen till det är att man måste äga bilen i sex månder för att erhålla bonusen. Detta är en åtgärd från myndigheterna för att undvika att bonus betalas ut till köpare som direkt säljer den vidare eller exporterar bilen. Dessutom snuvas ägare som konverterat sin bensinbil till gasbil, detta eftersom det bilens ursprungliga typgodkännade som ligger till grund för klimatbonusen. 

Anslaget för klimatbonussystemet uppgår till 1,24 miljarder under 2019. Storleken på budgeten justeras varje år beroende på Transportstyrelsens prognoser för hur många miljöbilar som väntas registreras.

Bonusen är upplagd så att rena elbilar och vätgasbilar med nollutsläpp får maximala bonusbeloppet 60.000 kronor. Bonusen minskar sedan med 833 kronor per gram koldioxid som bilen släpper ut enligt vägtrafikregistret.

*Exempel: Volkswagen Passat GTE. Utsläpp enligt vägtrafikregistret 40 g/km CO2. 40x833 kronor = 33.320 kronor. 60.000 – 33.320 = Klimatbonus 26.680 kronor. 

Räkna på vad en bil får i klimatbonus här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag hoppas få min bonus utbetald innan månadsskiftet.
17
10