Test avslöjar: Populära ”bilen” är livsfarlig och extremt smutsig

Smiter undan krocktester – men riskerar att välta vid undanmanöver.
Annons

Test avslöjar: Populära

Mopedbilar har blivit populära framför allt bland ungdomar. De marknadsförs som ett smidigt transportsätt för alla utan körkort.

Men de har en farlig och smutsig baksida, visar ett test gjort av Motormännen. I ett undanmanövertest gick storsäljaren Axiam City upp på två hjul redan i 45 km/h, något som Motormännen kallar ”oacceptabelt”.

”Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet”, säger Helené Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

Axiam City visade sig också vara en riktig miljöbov med 164 gånger högre utsläpp än den lagliga gränsen för vanliga personbilar, och sju gånger högre utsläpp av kväveoxider än för dieseldrivna personbilar.

I vår genomgång av mopedbilarna på den svenska marknaden från tidigare i år kom vi fram till att många av dem fått katastrofala noll (!) stjärnor i krocktest, samtidigt som de åker gräddfil bland lagkraven när det gäller utsläpp. Dessutom är storsäljaren från märket Ligier dyrare än en ny Volkswagen Polo.

”Att krocksäkerheten är usel samtidigt som prislappen är löjligt hög är anmärkningsvärt men det är ju en fri marknad. Tillverkarna borde också skämmas”, skrev vår chefredaktör Alrik Söderlind i en kommentar.

Annons
Annons
Rulla till toppen