Uppgifter: Här är Volvos T5 Twin Engine i siffror

Volvo har länge vägrat yppa något om effekt och utsläpp i deras kommande hybriddrivlina i XC40 T5 Twin Engine. Men nu har de gjort just det, och det verkar bli en ganska pigg historia – 262 hästar och 425 Nm.

Sedan tidigare har vi fått uppgifter på att batterikapaciteten i T5 Twin Engine blir 9,7 kWh. Alltså nästan lika stort som i T8 som har ett batteri på 10,4 kWh. Med den informationen kan man på ett ganska kvalificerat sätt gissa sig till att räckvidden på bara el i XC40 T5 Twin Engine blir omkring 5 mil.

CO2-utsläppet är 44 g/km vilket ger en klimatbonus på 23.348 kronor. Priset på XC40 T5 Twin Engine får vi däremot snällt fortsätta vänta på.

Denna drivlina är intressant eftersom den tros vandra över från XC40 vidare till andra Volvomodeller. Med ett CO2-utsläpp på bara 44 g/km kan den komma att bli en stor tjänstebilsfavorit med fördelaktigt förmånsvärde.

Förbränningsmotor. Den trecylindriga turbomotorn på 1,5 liter ger maxeffekten 180 hk.
Sjustegad växellåda. Dubbelkopplingslådan har sju steg och sitter sammankopplad med elmotorn.
Ingen AWD. CMA-plattformen, alltså de "små" bilmodellerna från Volvo Cars, får ingen elektrisk fyrhjulsdrift. Elmotor och förbränningsmotor driver på framhjulen, inte bakhjulen som på T8-modellerna.
Batteripaket. Det är oväntat stort, 9,7 kWh. Det är nästan lika stor som hos T8-modellerna, i deras senaste utformning.
Bromskraft. Volvos laddhybrid har en stor förmåga att återanvända i stort sett all bromsenergi.
Framhjulsdrift. Även laddhybriderna i CMA-plattformarna har all drivning på framhjulen.
Elmotor. I det här fallet med Volvo XC40 T5 laddhybrid är det en elmotor med 55 kW, 75 hk.

Den trecylindra turbomotorn sitter tillsammans med den sjustegade dubbelkopplingslådan, och elmotorn på 55 kW (75 hk). Ett kompakt paket tack vare den korta, trecylindriga motorn. Elmotorn är markerad med blått i bilden.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dags att börja bygga den här nu, Volvo!
443
48