Koenigsegg och Nevs i nytt partnerskap – ny produktion i Trollhättan?

Tidigare Saab-tillverkaren Nevs AB köper 20 procent av Koenigsegg Automotive. Samarbetet kan leda till elbilsproduktion i Trollhättan.
Annons

De två svenska fordonstillverkarna Nevs AB, Trollhättan, och Koenigsegg Automotive i Ängelholm ska etablera ett nytt partnerskap. Nevs köper 20 procent av Koenigsegg för 150 miljoner euro och tillsammans bildar de ett nytt utvecklingsföretag.

Det nya samarbetsbolaget – som inte verkar ha fått något namn ännu – ägs till 65 procent av Nevs och resterande av Koenigsegg Automotive. Nevs investerar 150 miljoner dollar i det nya företaget.

Partnerskapet mellan de två biltillverkarna fördjupar ett redan pågående samarbete mellan Koenigsegg och Nevs. Tillsammans ska man samarbeta och för Koenigseggs del kan det innebära att man startar en mindre serieproduktion av en ny modell.

Tidigare Saab-tillverkaren Nevs har produktionskapacitet i både Trollhättan och i Kina. Nyligen fick Nevs en ny storägare i form av kinesiska Evergrande och den vägen kan även Koenigsegg dra nytta av försäljning via ett av Kinas största återförsäljarnät.

”Koenigsegg bryter ny mark där vi kapitaliserar på vår unika teknologi, prestandameriter och marknadsposition för att utforska och utveckla nya produkter,” säger Christian von Koenigsegg, grundare och vd för Koenigsegg.

”Partnerskapet skapar de bästa förutsättningarna för Koenigsegg att accelerera tillväxten inom hyperbilsmarknaden och möjliggör för oss att utforska orealiserade marknadssegment tillsammans med Nevs. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Nevs i utvecklingen av produkter som säkerställer en hållbar framtid.”

Även Kai Johan Jiang, grundare och ordförande i Nevs AB, ser fram emot det fördjupade samarbetet:

”Koenigsegg är ett attraktivt företag som utvecklar avancerade bilar med unik teknologi och kundbas. Att kunna utveckla vår investering i den svenska bilindustrin genom ett företag vi känner och har etablerade relationer med är ett viktigt steg för oss.”

”Vi har både kompetenser och faciliteter som kommer stötta Koenigsegg i deras resa framåt, något vi ser väldigt mycket fram emot,” avslutar Kai Johan Jiang.

Som alla minns var det Nevs AB som köpte upp resterna efter Saab Automobile, som gick i konkurs i december 2011. Då hade nederländska Spyker, med Victor Muller i ledningen, försökt att driva Saab Automobile sedan februari 2010.

Men innan Spyker fick köpa Saab av GM var Christian von Koenigsegg en av spekulanterna, då företaget var nedläggningshotat sedan 2009. Det blev dock ingen affär mellan Christian von Koenigsegg och GM, vilket en del beklagat i efterhand. Man kan inte riktigt säga att cirkeln slutits, men lite spännande är det ändå att ”gamla Saab” och Koenigsegg återigen har fått beröringspunkter.

 

 

Koenigsegg och Nevs i nytt partnerskap – ny produktion i Trollhättan?
Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg Automotive i Ängelholm, vill bryta ny mark och utveckla nya produkter. Kanske innebär det en mindre serieproduktion i Trollhättan av sportiga elbilar?
Annons
Annons
Rulla till toppen