Billigaste Tesla Model S och Model X tillbaka – med bättre räckvidd

Billigaste Tesla Model S och Model X tillbaka – med bättre räckvidd

Tidigare i år meddelade Tesla att de stryker instegsversionen 75D för både Model S och Model X från modellprogrammet, alltså modellerna med 75 kWh-batterier. Det gjorde att instegspriset för Model S och Model X höjdes kraftigt.

Nu kommer det dock en billigare variant på Model S och Model X igen. Skillnaden nu är att det inte blir ett genom ett mindre batteripaket, utan instegsmodellerna får samma 100 kwh-batteri som de dyrare versionerna. 

Det innebär alltså att alla nya Model S och Model X kommer med batterier på 100 kWh, men med skillnader i mjukvaran som styr den tillgängliga energikapaciteten och därmed räckvidden.

I samband med detta avvecklar Tesla systemet med att inkludera batterikapaciteten i produktnamnet, i likhet med Model 3. Istället kommer instegen heta bara Model S och Model X, mittenmodellen får extranamnet "Extended Range" och toppversionerna som förut hette P100D, får tilläggsnamnet "Performance." 

En Model S/Model X i standardutförande kan när som helst uppgraderas till "Extended Range" via "over-the-air"-uppdatering som Tesla använder sig av, om man betalar för sig. I USA kostar den uppgraderingen 8.000 dollar och ger ca 8 procent längre räckvidd – ungefär 4 mil för båda.

En annan nyhet är att Tesla separerar "Performance" och "Ludicrous Mode." Du kan alltså välja din Tesla Model S/Model X Performance med eller utan Ludicrous Mode, beroende på vilken acceleration från 0-100 km/h du vill ha – under tre sekunder eller över tre sekunder.

I nuläget rör dessa uppdateringar endast den amerikanska marknaden. När eller om de kommer till Sverige återstår att se.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt av Tesla att ta bort siffrorna i modellnamnen.
140
34