Nyckellösa system testade – bara tre blev godkända

Nyckellösa system testade – bara tre blev godkända
Jaguar/Land Rover har nyligen infört högre säkerhetsnivå för stöldskyddet. Elbilen I-Pace är en av få godkända modeller i ett nytt test.

Ett nytt test av de nyckellösa startsystemen i nya bilar är visar att bara ett fåtal kan klassas som säkra.

Konsumenttidningen Which? har testat totalt 237 bilmodeller som säljs i Storbritannien, och bara sju av dem blev godkända och i bara tre av dem kunde tjuvarna över huvud taget inte ta sig in.

Det handlade om bilmodeller från Jaguar/Land Rover-koncernen som nyligen förbättrat säkerhetsnivån i systemen. Range Rover, Land Rover Discovery och Jaguar I-Pace hörde till de fullt godkända bilmodellerna.

Det innebär att hundratals bilmodeller, inklusive de mest sålda modellerna, är mycket utsatta för stöld genom att tjuven lyckas "lura" det nyckellösa startsystemet.

Med hjälp av en särskild box som enkelt går att komma över på nätet kan tjuvarna lura bilen att nyckeln är närmare än den är. Då kan tjuvarna ta sig in i bilen, starta den och köra iväg innan systemet inser att nyckeln inte är i närheten.

Ett enkelt knep att minska risken för den här typen av bilstöld är att placera nyckeln i en så kallad Faradays bur. Men det är heller ingen säker garanti – minsta lilla lucka i "buren" innebär att signaler kan smita ut.

Den som vill säkra sig helt mot den här typen av bilstöld kan istället undersöka om det nyckellösa startsystemet går att inaktivera helt – något många bilägare säkert skulle dra sig för eftersom nyckellös start är smidigt och eftersom många av bilägarna dessutom betalat extra för systemet.

Mercedes och BMW har infört så kallade rörelsesensorer i sina nycklar vilket innebär att de bara skickar signaler när de befinner sig i rörelse. Då kan tjuvarna inte lura nycklarna när de ligger stilla, till exempel på ett bord i hallen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder en Faradays bur till min bilnyckel.
29
59