Ny rapport: Bilförare som använt mobiltelefon orsakade 800 dödsolyckor i USA under 2017 – antalet kan öka

Att använda mobiltelefon under körning kan vara livsfarligt, enligt en ny studie från USA. Och smartphones ökar riskerna, vilket får amerikanska IIHS att befara fler dödsolyckor de närmaste åren.

Den amerikanska försäkringsorganisationen IIHS presenterar en ny rapport där man visar att andelen bilförare som använder mobiltelefon under körning blivit betydligt fler. Samtalen minskar men alla appar och funktioner i smartphones gör att fler använder telefonerna under körning, vilket ökar olycksrisken.

Enligt IIHS beräkning var mobilanvändandet en bidragande orsak till 800 dödsolyckor i trafiken i USA under 2017. Det är en förhållandevis liten del av de 37.000 personer som omkom i trafikolyckor under det året, men varje dödsolycka är förstås en tragedi för alla inblandande.

Det är svårt att i efterhand få en exakt bild av vad som ledde till en olycka, speciellt då många förare inte alltid sanningsenligt uppger att de till exempel använt telefonen. Men enligt IIHS har man tidigare sannolikt underskattat mängden olyckor där föraren varit distraherad.

Den officiella statistiken från de senaste tre åren visar att antalet dödsolyckor med distraherade förare legat ganska stilla, runt 3.500. Observationer som forskarna gjort vid olika trafikplatser visar att så många som 23 procent av förarna var upptagna med aktiviteter som gjorde dem distraherade. I denna grupp av distraktion ingick även att använda reglage, ställa om bilstereon och använda bilens pekskärm.

De senaste data som IIHS och andra organisationer samlat in indikerar att de utökade möjligheterna i smartphones leder till ett mera riskfyllt beteende hos förarna. Fortsätter det användandet av mobiltelefoner att öka kommer även antalet dödsolyckor att bli fler.

 

IIHS: DISTRACTED DRIVING

Cellphone manipulations up 57 percent over prior survey

Distraherade förare minskar sitt synfält och tar inte in lika mycket information från trafiksituationen. Men det är inte enbart mobilen som distraherar. Bilden är tagen innan mobilförbudet (handhållen) infördes i Sverige i februari 2018.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag pratar aldrig i mobiltelefonen när jag kör bil. ( =bromsa)
6
10