Brexit kan ställa till det för britter i Sverige – kan behöva ta om körkortet

Den 29 mars i år ser det ut som att Storbritannien lämnar EU, och det kan påverka brittiska medborgare som idag lever i Sverige. Eftersom Storbritannien i dagsläget fortfarande är medlemmar i EU är brittiska körkort giltiga i Sverige – men kanske inte så länge till.

Skulle Storbritannien lämna EU utan avtal uppstår ett problem för brittiska medborgare som lever i Sverige – de måste ta svenska körkort, inklusive kunskapsprov och körprov, för att fortsätta köra i Sverige.

Brittiska medborgare som är permanent bosatta i Sverige har möjlighet att få sina brittiska körkort utbytt mot svenska – men det börjar brinna i knutarna. 

"Vi vet ännu inte hur situationen kommer se ut den 29 mars, men det finns en risk att det blir en brexit utan några avtal eller övergångsregler. Därför bör personer som har brittiska körkort i Sverige fundera över om de vill byta de brittiska körkorten mot svenska. I så fall är det hög tid för att ansökan ska hinnas med", säger Roland Notstam, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen.

Ansökan om ett utbyte görs enklast på Transportstyrelsens hemsida. Själva ansökan om utbyte är gratis men tillverkningen av det nya körkortet kostar 250 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är brittisk medborgare och har ansökt om svenskt körkort.
16
20