Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil

Här är våra 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna. Det finns mycket pengar att spara, och det är förbluffande enkelt.
Annons

En del av oss har bil för att det är roligt, andra måste ha en bil för att lösa sitt transportbehov. Och många mixar nog lite av varje. Men i alla fall vill vi komma undan så billigt som möjligt – eller hur?

Att då och då se över sitt bilinnehav är klokt. Man kanske bara behöver anstränga sig lite grand för att spara en hel del pengar. Flera av dessa ändrade vägval kan tillsammans ge besparingar på flera tusen kronor om året – pengar som du förmodligen kan använda på ett mycket roligare sätt.

Vi har gjort flera detaljerade guider som visar hur du som bilägare kan kapa kostnader. Dessa guider finns det länkar till längre ned på sidan. 

För att göra spartipsen mera överskådliga har vi gjort en lista med de tio viktigaste punkterna:

1) Se över ditt bilbehov.

2) Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

3) Köpa ny bil eller begagnad?

4) Välj rätt finansiering.

5) Håll koll på värdefallet – den största boven.

6) Jämför försäkringar.

7) Sänk bränsleförbrukningen.

8) Vårda din bil.

9) Sälj din bil på mest förmånliga vis.

10) Välj rätt förmånsbil.

 

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Behöver du verkligen en stor bil? Kan man gå ner en storlek finns mycket att spara.

1) Se över ditt bilbehov

Behöver du verkligen äga en bil? Det är den första, krassa frågan man måste ställa. Näst efter boendekostnader är bilen oftast den största utgiftsposten för familjen. Men för många finns inget val, bilen behövs för att lösa livspusslet.

Ett enkelt sätt att skära i den totala utgiften för bilägandet är att välja en mindre bilmodell. Vid de få tillfällen då hela familjen plus packning och skidor ska iväg till fjällen kan man kanske hyra en större bil?

Stora bilar är dyrare, tyngre, drar mer bränsle och har högre driftkostnader. Försök skala ner en storlek. Där finns tusenlappar att tjäna varje år.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Det är i våra guider som du kan läsa de bästa tipsen för en bättre bilekonomi.

2) Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Privatleasing har varit populärt i Sverige under några år och det kan för flera kundgrupper vara ett bra sätt att köra ny bil. Men inte för alla.

Är du på väg att privatleasa rekommenderar vi starkt att läsa de guider som vi skrivit i ämnet. Det finns många fallgropar och allt är inte guld som glimmar.

Bilpool kan vara ett bra alternativ om man inte måste ha bil för sitt dagliga pendlande. Återigen gäller det att titta igenom villkoren och jämföra de olika alternativen.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Nybilskänslan är värd mycket. Men hur mycket?

3) Köpa ny bil eller begagnad?

Visst är det underbart att sätta sig i en helt ny bil. Men finns den känslan kvar efter några veckor? Och vad är den i så fall värd?

En två, tre eller fyra år gammal bil är ekonomiskt sett alltid bättre än att köpa nytt. Störst värdefall sker under första året. Efter tre år planar kurvan ut och sedan är det miltalet som styr värdet på den begagnade bilen.

Äldre bilar med höga miltal kan dock vara vanskliga att äga. Har man tur händer ingenting, mer än service då och då. Men har man otur kan det bli stora och dyrbara reparationer. Äldre bilar är ett lotteri, det måste man vara medveten om.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Kontrollera med din bank vilka villkor du kan få vid ett bilköp. Går det att låna mot en säkerhet (bostad) går det att få låg ränta.

4) Välj rätt finansiering

En bilhandlare tjänar inga stora pengar på att sälja en ny eller begagnad bil. Men affären blir mera lönsam genom att samtidigt sälja på bilköparen ett sätt att finansiera köpet – antingen genom lån eller leasing.

I alla sådana här sammanhang gäller det att noga jämföra alternativen. Ett privatlån i bank kan ge bättre villkor än de som bilhandlaren erbjuder.

Längst ner på sidan finns flera artiklar som visar exempel på en bra finansiering.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
En bil minskar alltid i värde. Men du kan påverka värdefallet genom att vårda din bil, och följa våra råd. Foto: Bigstock

5) Håll koll på värdefallet – den största boven

Den enskilt största utgiften för bilägare är dold – och för många något man väljer att inte tänka på. Men värdeminskningen blir en smärtsam upplevelse den dagen det är dags att byta bil. Vissa bilmodeller kan tappa hälften av sitt värde på tre–fyra år.

Men värdeminskningen varierar kraftigt mellan olika bilmodeller. Inte sällan är tappet störst på billiga instegsmodeller, eller ”budgetbilar”. Lågt inköpspris är därmed inte detsamma som god bilekonomi, det avgörs till stor del av värdeminskningen.

Genom att läsa biltesterna på den här sajten får du en noggrann ekonomikalkyl, direkt från början. Bättre att se sanningen i vitögat direkt – än att få en chock efteråt.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Gå ut på nätet och jämför försäkringarna. Skillnaderna kan vara större än du tror.

6) Jämför försäkringar

En mycket enkel åtgärd som inte tar många minuter, via nätet. Kontrollera hos de stora bolagen eller utnyttja de tjänster som försäkringsförmedlare erbjuder.

I efterhand är det förstås svårt att ändra, men inför ett bilköp kan man redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det går att spara tusenlappar årligen bara genom att justera sitt bilval något. 

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Att hålla koll på däcktrycket är en enkel åtgärd som sparar bränsle.

7) Sänk bränsleförbrukningen

Beroende på körsträcka går det att spara en hel del med ekonomisk körning, eller eco-driving. Bränsleförbrukningen beror till största delen på körstil och det är något som du själv kan påverka.

Inte minst viktigt i sammanhanget är att ha kontroll på däcktrycket. För lågt däcktryck gör hjulen mera tungrullade och däckslitaget ökar. Många bilister är helt omedvetna om vilket däcktryck de har, hur det påverkar bilens prestanda och vad det innebär för ekonomin.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Håll efter stenskotten innan de blommar ut i gravrost. Rostangrepp sänker andrahandsvärdet.

8) Vårda din bil

När din bil ska säljas värderas den efter årsmodell, miltal, utrustning och skick. Dåligt skick kan innebära en betydligt lägre värdering.

Se därför till att hålla din bil ren och fin. Tvätta och städa invändigt. Försök undvika parkeringsskador, fyll i stenskott om det uppstår några sådana.

Håll ordning på all dokumentation kring bilen. Spara besiktningsprotokoll, servicebok och fakturor från verkstaden. Serva bilen efter de intervall som anges, stämpel från originalverkstad värderas högre än ”Benke på hörnan”.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Sälja privat kan ge dig ett bättre pris, jämfört med att byta in din gamla bil hos bilhandlaren.

9) Sälj din bil på mest förmånliga vis

Många vänder sig till en bilhandlare när det är dags att byta bil. Man byter in sin gamla bil, får ut en ny och betalar mellanskillnaden. Värderingen av din inbytesbil hos bilhandlaren är sannolikt låg, för att inte säga mycket låg.

Det finns många tusenlappar att tjäna på att sälja sin begagnade bil privat. Tycker man att det är jobbigt att sköta allting själv finns det företag som tar hand om hela processen. Be om en offert, det kan bli lönsamt.

Guide: Spara tusenlappar – sänk kostnaderna för din bil
Mitsubishi Outlander PHEV kan vara ett smart val för dig som har möjlighet att ha förmånsbil.

10) Välj rätt förmånsbil

Det här är den tionde punkten, men egentligen borde den stå mycket högre eftersom det går att tjäna många tusenlappar. Men långt ifrån alla har möjlighet att få tjänstebil/förmånsbil, så därför blir det lite av ett ”lyxproblem”.

Nuvarande regelverk för tjänstebilar gör det betydligt mera förmånligt att välja en laddhybrid, jämfört med en diesel- eller bensinmodell. Det är däremot inte billigare för företaget med laddhybrid, därför kan det behövas lite övertalning med ekonomichefen.

I vår guide nedan3 olika Volkswagen Passat i test: Bensin mot diesel och laddhybrid” har vi räknat ut förmånsvärdet. Månadskostnaden för föraren, inklusive bränsle, blir för VW Passat TDI (diesel) 2.679 kronor, 2.526 för Passat TSI (bensin) men endast 737 kronor för de som valt Passat GTE (laddhybrid).

 

Annons
Annons
Rulla till toppen