Ikoniska Mercedes G-Wagen fyller jämnt – 40 år i produktion

40 år har gått sedan Mercedes G-Wagen presenterades för omvärlden som en produktionsbil för första gången. ”Kompromisslös förmåga både på och utanför vägen”, stod det...
Annons

40 år har gått sedan Mercedes G-Wagen presenterades för omvärlden som en produktionsbil för första gången. ”Kompromisslös förmåga både på och utanför vägen”, stod det i pressmeddelandet.

Men resan från militärt fordon till en bil för gatan började redan 1969 när Mercedes och det österrikiska bolaget Steyr-Daimler-Puch inledde diskussioner om att göra en G-Wagen för gatan. Men det dröjde alltså tio år, till 1979, innan det blev verklighet.

Ganska snabbt blev G-Wagen omtalad för sina ”off-road”-egenskaper, men så småningom byggde den sig ett rykte om att vara något av det lyxigaste du kan åka runt i. Och det är egentligen det som kännetecknar G-Wagen mest idag.

Från början kunde du få din G-Wagen i 4 olika utföranden – som öppen ökenjeep, med två eller fyra dörrar eller som skåpbil.

Designen har i stora drag gått oförändrad under de 40 år som den funnits i produktion. Det har medfört att den nog är en av de mest omisskännliga bilarna som någonsin tillverkats.

Ikoniska Mercedes G-Wagen fyller jämnt – 40 år i produktion
G-Wagen årsmodell 1979.
Ikoniska Mercedes G-Wagen fyller jämnt – 40 år i produktion
G-Wagen årsmodell 2019.
Annons
Annons
Rulla till toppen