Audi godkänner HVO – men bara för skidåkare

Många biltillverkare håller just nu på att testa HVO-diesel i sina motorer. Det är efterfrågat av många dieselbilsägare som vill kunna sänka utsläppen av koldioxid...
Annons

Många biltillverkare håller just nu på att testa HVO-diesel i sina motorer. Det är efterfrågat av många dieselbilsägare som vill kunna sänka utsläppen av koldioxid utan att byta bil.

Nu senast var det Renault som anslöt sig till HVO-skaran, och sedan tidigare går det att tanka HVO100 i exempelvis Peugeot och Citroën. Volkswagen och Volvo håller fortfarande på att testa bränslet.

Även Audi är igång med tester av HVO-bränslet, och i väntan på det godkänns HVO-diesel i de Audi A6 Avant som nu levereras till alpina landslaget som en pr-grej. Audi godkänner alltså inte HVO100 officiellt i sina dieselbilar ännu, förutom i de A6 Avant som ska skjutsa landslagsproffsen.

Förmodligen innebär det att bränslet kommer godkännas även i andra Audimodeller, men det är inte klart och officiellt ännu.

När det gäller HVO-diesel generellt sänks alltså utsläppen av koldioxid, men inte av de farliga kväveoxiderna som orsakar allvarliga hälsoproblem. Det finns också kritik mot att HVO-diesel kan innehålla palmolja som orsakar utsläpp på andra platser och skogsskövling.

Annons
Annons
Rulla till toppen