Inrix trafikrapport 2018: Här är de värsta bilköerna globalt

Trött på bilköer? Du är inte ensam, men Stockholm och Göteborg är långt ifrån de värsta städerna.

Inrix trafikrapport 2018: Här är de värsta bilköerna globalt
Stockholmarna förlorar 135 timmar i trafikköer varje år. Foto: Pär Brandt.

Inrix 2018 Global Traffic Scorecard visar hur trafikmängd och förlorad tid i bilköer utvecklats det senaste året. Inrix har samlat in data från 200 städer i 38 länder och vi svenskar ska inte klaga allt för mycket, visar det sig.

I tabellerna nedan känner vi igen flera av de städer som brukar hamna i topp när det gäller trafikkaos. Moskva, Istanbul, Mexico City, London, Rom, Berlin och Paris är städer som är ökända när det gäller stillastående trafik under rusningstid.

När det gäller förlorad tid i stillastående köer ligger Bogota, Colombia, i topp med 272 timmar per år. Rom i Italien är också en stad där man förlorar mycket tid, 254 timmar per år.

Rankingen mellan de olika städerna är en sammansatt bild av stillastående trafik, folkmängd, trafikmängd, tid på dygnet och andra parametrar. Vissa städer, som exempelvis Los Angeles, har ständigt hög trafikmängd nästan oavsett tid på dygnet.

Bara två svenska städer, Stockholm (plats 63) och Göteborg (plats 158), finns med bland de 200 städerna som Inrix studerat. Stockholmarna förlorar 135 timmar i trafikköer och för Göteborgarna är siffran 68 timmar. En liten tröst kanske, när du sitter fast i köerna, är att det faktiskt finns städer där det är betydligt värre.

 

Rom i Italien sticker ut som en av de städer där trafiken försämrats kraftigt, senaste året. Siffran för "Inner city last-mile travel time" visar hur lång tid som pendelresans sista sträcka tar att köra, ett mått på hur intensiv trafiken är i city.

Globalt sett är det flera ryska städer som finns med på "värstinglistan", liksom många städer i Sydamerika.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag hatar bilköer!
19
0