Honda lägger ned Swindon-fabriken – 3.500 förlorar jobbet

Behovet av allt fler elbilar gör att Honda omorganiserar sin globala bilproduktion. Första offret är den stora fabriken i Swindon, Storbritannien.
Annons

När nuvarande generationen Honda Civic ersätts, 2021, så flyttas produktionen från fabriken i Swindon, Storbritannien. Därmed sätter Honda också punkt för vidare produktion och 3.500 jobb går förlorade.

Enligt Honda och regionala politiska talespersoner har fabriksnedläggningen ingenting med brexit att göra. Fabriken i Swindon är Hondas enda inom EU, men om Storbritannien fullföljer sitt beslut att gå ut ur EU så hamnar fabriken på ”fel sida”.

De tyngsta skälen till nedläggningen är att Honda måste organisera om sin globala produktion och anpassa sig till en allt större efterfrågan av elbilar. EU:s nuvarande importtull på tio procent ska gradvis försvinna och då minskar också de ekonomiska skälen till att ha bilproduktion inom EU.

Honda ska även lägga ner sin fabrik i Turkiet, där Civic sedan tillverkas. Nuvarande produktion i Turkiet är 38.000 bilar per år.

Verksamheten i Swindon startade med motortillverkning i mitten av 80-talet och idag produceras cirka 150.000 bilar per år. I Swindon har man byggt Honda Accord, CR-V, Jazz och framför allt Civic. I Swindon ligger även BMW:s fabrik som producerar Mini – som ännu så länge säljer bra.

 

Honda lägger ned Swindon-fabriken – 3.500 förlorar jobbet
Honda har tidigare meddelat att 500 jobb försvinner i Swindon, men nu kommer det dystra beskedet att hela fabriken läggs ner 2021.
Annons
Annons
Rulla till toppen