Daimler hotas av miljardböter: ”Brustit i uppsynsplikt”

Daimler hotas av miljardböter: ”Brustit i uppsynsplikt”
Daimlers vd Dieter Zetsche.

Det har sagts förut och det tåls att säga igen – 2015 års dieselgate ger fortfarande ringar på vattnet. Mercedes moderbolag Daimler meddelar nu att de blir synade av tysk åklagare eftersom personer i ledningen misstänks "ha brustit i sin uppsynsplikt", detta skriver Dagens Industri.

Tyska bilmyndigheten KBA kräver att Daimler återkallar 700.000 bilar i Europa för att sätta in ny mjukvara för motorstyrning. Detta sedan KBA anser att Daimler använt sig av illegala medel för att få ner de uppmätta utsläppsvärdena i dieselmotorerna.

Dagens Industri, som hänvisar till tyska biltidskriften Automobilwoche, skriver att åklagaren yrkar på samma straffmetod som utdelades till Volkswagen, det vill säga en initial bot på ett fast belopp samt en bot som ska spegla den affärsmässiga fördel som fusket ska ha inneburit. 

Boten uppges vara på 5 miljoner euro, men vad den affärsmässiga fördelen innebär i rena pengar är okänt än så länge. För Volkswagen blev det riktigt kännbart. Totalt har hela Volkswagenkoncernen tvingats betala närmare 20 miljarder kronor i böter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Daimler fuskat med uppsåt.
91
41