Amerikansk autobahn på förslag – kan införas i Kalifornien

Den republikanske senatorn John Moorlach vill förkorta pendlingstiden mellan San Fransisco och Los Angeles.
Annons

Det borde byggas för fri fart på två stora motorvägar i Kalifornien, det tycker den republikanske senatorn John Moorlach som lagt fram ett lagförslag om just detta, det skriver magasinet The Drive.

I John Moorlach förslag står att det borde byggas en ”fil för fri fart” i vardera riktning på vägarna Interstate 5 och State Route 99. Två vägar som sammanlänkar de tre storstäderna Los Angeles, San Fransisco och Sacramento.

John Moorlochs argument för att göra denna utbyggnad är att det kommer dröja många år till innan det börjar gå höghastighetståg mellan Los Angeles och San Fransisco, och att en fil med fri fart skulle göra att fler människor kan ta sig mellan städerna betydligt snabbare än de gör idag. 

Förslaget har dock mottagits med viss skepsis, och kritiker menar att göra vägen bredare inte säkert kommer leda till mindre trafik. Det motiveras med att den senaste utbyggnationen av 405 Freeway, som kostade 1,6 miljarder dollar och vars syfte var att få trafiken att rulla smidigare – fick totalt motsatt effekt. Detta förslag skulle kunna göra samma sak, menar man. 

John Moorlach pekar också på att olycksgraden på tyska autobahn är lägre än på det amerikanska motorvägsnätet, och att en ”amerikansk autobahn” skulle kunna ha samma effekt i USA.

The Drive ställer sig frågande till det, och pekar på att tyska förare är generellt sett skickligare tack vare en betydligt grundligare förarutbildning.

Det återstår att se om detta lagförslag går igenom.

Annons
Annons
Rulla till toppen