Nya förslaget från EU: Fartspärr obligatoriskt på alla nya bilar

Hastighetsöverträdelser ligger bakom en stor del av de olyckor som sker i trafiken, det skriver European Transport Safety Council. Det ska man råda bot på genom att utrusta alla bilar med fartspärrar. Förslaget kan träda i kraft inom tre år.

Förslaget kommer från European Transport Safety Council (ETSC) och innebär att alla nya bilar i Europa blir tvungna att utrustas med det som kallas Intelligent Speed Assistance (ISA). ISA använder sig av GPS och/eller vägskyltsavläsning för att se vilken som är den högsta tillåtna hastigheten på vägsträckan man kör på och sätter sedan en fartspärr på den hastigheten.

Det ska dock vara möjligt att i några få sekunder köra fortare än hastighetsbegränsningen. Men gör du det under för lång tid kommer systemet att varna med symboler och ljud tills dess att bilen saktats ned till tillåten hastighet.

Ett liknande system finns redan i exempelvis nyare Fordmodeller men kan där kopplas ur med ett knapptryck. Förmodligen är det ett sådant system som blir obligatoriskt från början. ETSC indikerar dock att de kommer ligga på för införandet av striktare system i framtiden, vilket skulle kunna innebära en permanent fartspärr på sikt.

I förslaget står också inskrivet att filhållningsassistans, autobromsfunktion och system för att upptäcka cyklister och fotgängare ska bli obligatoriskt. Dessutom säger förslaget att GPS-data om var bilar befinner sig och i vilken hastighet de kör ska kunna loggas och sparas. Det är ännu oklart om detta ska omfattas av någon anonymitetsfunktion.

Förslaget skulle kunna träda i kraft redan inom tre år och enligt ETSC skulle införandet av ett sånt här system kunna sänka antalet olyckor med 30 procent och rädda 25.000 liv på 15 år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Detta låter som ett bra förslag, tycker jag.
108
824