Chockbeskedet: Opel vänder till vinst

2018 blev ett historiskt år för Opel. Historiskt i den bemärkelsen att det innebar plussiffror för företaget för första gången på 20 år.  Opel och...
Annons

2018 blev ett historiskt år för Opel. Historiskt i den bemärkelsen att det innebar plussiffror för företaget för första gången på 20 år. 

Opel och det brittiska systermärket Vauxhall redovisade en vinst på 859 miljoner euro förra året. Att jämföra med en förlust på 179 miljoner euro bara på de sista fem månaderna av 2017. Så ett rejält trendbrott alltså.

PSA Peugeot Citroen (PSA-gruppen) köpte Opel av General Motors i augusti 2017 och under det första året under franskt styre vände Opel alltså till vinst. Faktiskt två år tidigare än planen. Den initiala tanken var att Opel skulle börja tjäna pengar först 2020.

Det största anledningen till att Opel har börjat redovisa gröna siffror är att man har eliminerat kostnader. Bland annat tog PSA-gruppens vd Carlos Tavares beslutet att säga upp 3.700 anställda vid ett antal tyska fabriker. Ett beslut som inte föll i god jord hos fackföreningarna men som uppenbarligen varit vitalt för balansräkningen.

Opel var faktiskt på väg mot bättre resultat redan under 2016 tack vare framgångsrika marknadsföringskampanjer signerat förre marknadschefen Tina Mueller. Just den uppåtgående trenden avstannade dock på grund av brexit påverkade Vauxhall-delen av företaget.    

Annons
Annons
Rulla till toppen