Beskedet: Volvo inför fartspärr på alla bilar

Beskedet: Volvo inför fartspärr på alla bilar

Tiden då du rent teoretiskt har kunnat placera pjäxan i pannrummet i din Volvo och sett hastighetsmätarnålen passera 200 km/h är snart förbi. Från och med 2020 inför Volvo fartspärrar på alla nya bilar, och det kommer längre inte att vara möjligt att köra snabbare än 180 km/h.

Detta beslut kommer som en del av Volvos "Vision 2020" som innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020. Volvo har ni kommit fram till att enbart teknikska framsteg inte kommer att vara tillräckligt för att nå den visionen, utan det krävs också att förarnas beteende ändras. 

Just körning i höga hastigheter nämns som ett mycket stort hot mot Volvos vision.

"Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är något universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv", säger Volvos vd och koncernchef Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Förutom att införa en fartspärr på alla bilar undersöker Volvo också möjligheterna att utveckla ett system som automatiskt begränsar hastigheten i närheten av skolor och sjukhus, tack vare så kallad Geofencing. Det innebär att när bilen känner av att den är inom ett visst område så kan den begränsa hastigheten automatiskt.

Hastighet är ett av tre problemområden som Volvo pekar på som hot mot säkerheten i trafiken. De andra två är rattonykterhet och distraktion. Hur Vovlos planer för att ta itu med de problemen ska presenteras vid ett särskilt säkerhetsevenemang i Göteborg den 20 mars.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra beslut av Volvo, bilarna behöver inte gå fortare.
236
693