Mazda lanserar helt ny modell – suven CX-30

Mazda lanserar helt ny modell – suven CX-30

Den helt nya modellen Mazda CX-30 som baseras på den nya Mazda 3, ska kila in sig emellan de redan existerande Mazdasuvarna CX-5 och CX-3. Att modellen inte heter det givna CX-4, beror på att Mazda har en modell med det namnde redan, som är exklusiv för den kinsesiska markanden. Dessutom öppnar CX-30 upp möjligheterna till en parallell modell-linje med exempelvis CX-25 och CX-40.

Eftersom CX-3 bygger på Mazda 2 och CX-5 bygger på Mazda 6, och nya CX-30 bygger på den helt nya Mazda 3 så särkiljer och understryker det också att CX-30 är en mycket modernare bil än CX-3 och CX-5.

Mazda har högt flygande planer för nya CX-30 och kallar den för en "kärn-modell" i den nuvarande vagnparken. Designen är i linje med det senaste vi sett från Mazdahåll med ett ganska avskalat formspråk för att vara japanskt. 

Jämfört med syskonet Mazda 3 får CX-30 lite högre markfrigång och svarta plastdetaljer runt hjulhus och stötfångare för att utstråla mer stryktålighet som ju sig bör av en suv.

Motorerna i CX-30 väntas komma i flera diesel- och bensinutföranden. Bensinarna blir de nya Skyactive-X-motorerna som antänder bränslet med kompression istället för tändstift.

Mazda bekräftar också att alla modeller blir fyrhjulsdrivna och kan utrustas med en sexstegad automatlåda eller en manuell låda med sex kuggar för den som hellre växlar själv. Noterbart är också Mazda erbjuder ett 24-volts lätthybridsystem till CX-30.

Interiört tar den från instrumentpanelen uppstickande 8,8 tum stora skärmen mycket uppmärksamhet. Infotainmentsystemet kopplat till den kan paras ihop med både Apple CarPlay och Android Auto. Instrumentklustret däremot kör en mix mellan digitala och analoga instrument. 

Säljstart för Mazda CX-30 blir senare i år och priset är ännu inte presenterat.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mazda CX-30 – jag gillar den redan!
74
5