Volvos världsnyhet får hård kritik: "En meningslös mediekupp"

Begränsar hastigheten till 180 km/h – en siffra tagen helt ur luften.

Volvos världsnyhet får hård kritik: "En meningslös mediekupp"

Volvos nyhet om att alla bilmodeller snart får en automatisk fartspärr på 180 km/h väckte mycket reaktioner i bilvärlden.

Vissa hävdade att Volvo nu i princip ger upp hoppet helt om att locka köpare på den viktiga tyska marknaden, eftersom de vill kunna köra snabbare på autobahn. Andra välkomnade nyheten eftersom den är tänkt att minska utsläppen och höja säkerheten.

Klart är i alla fall att Volvo blivit betydligt mycket bättre på den här typen av pr-grepp än för bara några år sedan. När Volvo gjorde klart att det bara ska lanseras elektrifierade modeller från i år plockades det upp som en jättenyhet i hela världen och många misstolkade beskedet helt som att Volvo bara skulle bygga helt eldrivna bilar.

"En helt godtycklig siffra"

Även den här nyheten har plockats upp världen över, bland annat av amerikanska Fox News av alla medier, men enligt skribenten Will Sabel Courtney på sajten The Drive är det inget annat än en meningslös mediekupp.

"Ja, hög hastighet kan vara farligt. (Eller, för att vara pedantisk, kan det vara farligt att tappa hastighet snabbt.) Men 180 kilometer i timmen är en helt godtycklig siffra att välja, en siffra som verkar ha plockats helt ur luften", skriver han.

180 km/h är fortfarande betydligt snabbare än de flesta någonsin kommer köra

Volvo förklarar inte tydligt nog i pressmeddelandet varför just den här hastigheten valdes och 180 km/h är ändå betydligt snabbare än de flesta någonsin kommer köra, enligt Will Sabel Courtney.

Det hade i så fall varit mycket rimligare att begränsa hastigheten till exempelvis 160 km/h, den högsta tillåtna hastighetsbegränsningen i världen (i Förenade Arabemiraten), eller till den högsta tillåtna hastigheten i varje land.

"Det är svårt att inte läsa hela pressmeddelandet som mer än godhetssignalering – att försöka hänvisa till moralvärderingar som saknar substans under den stolta ytan."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker fartspärren på 180 km/h är en utmärkt idé.
414
1250