World Wide Web fyller år – så såg bilvärlden på nätet ut för 20 år sedan

Häng med på en härlig nostalgitripp. Så mycket har hänt.

World Wide Web fyller år – så såg bilvärlden på nätet ut för 20 år sedan

Den här artikeln är från mars 2019.


Nu i dagarna fyller det som skulle bli World Wide Web – och som vi tar så för givet varje dag – 30 år. Att sammankoppla världens datorer med ett gemensamt nätverk är en fantastisk idé men alla var inte övertygade när det begav sig.

Även om det funnits möjlighet att kommunicera via nätverk, till exempel med diskussionsforum eller tidiga föregångare till e-post, redan innan World Wide Web var det först mot slutet av 1980-talet och början av 1990-talet som utvecklingen tog fart med webbläsare, hyperlänkar och möjligheter att skapa egna webbsidor.

Idag tar vi våra 4G-nätverk och supersnabba uppkopplingar för givet, men utvecklingen går inte bara framåt. I många fall kan faktiskt en 20 år gammal hemsida ladda betydligt snabbare än en ny.

Det har hänt ungefär lika mycket i bilbranschen under de senaste 30 åren som på nätet. Vi på auto motor & sport var pionjärer när det begav sig med tidig lansering av både hemsida med daglig bevakning och nyhetsbrev.

Den härliga resursen Internet Archive har sparat ned webbsidor från hela världen under de senaste årtiondena och är ett kul sätt att spendera alldeles för mycket tid. Här djupdyker vi i några olika bilsajter för att visa hur de såg ut förr i tiden.


Volvo

Volvos sajt såg ut så här kring millennieskiftet. Bilmodellerna samlades i ett "digitalt showroom" med tidstypiskt färgfilter på bilderna.

Detta är Volvos amerikanska sajt, och där var V70 knappast den viktigaste modellen. Men den fick i alla fall en egen sida.

Någon Cross Country-version fanns ännu inte av V70, men det fanns en V70 AWD med fyrhjulsdrift.

Showroomet bjöd också på för sin tid ganska avancerade digitala roligheter som en "VR-film", GIF-bilder och ett pusselspel.

Spolar vi fram några år är det XC90 som frontas allra först på startsidan. Nu finns det också en mer avancerad "bygg din bil"-funktion på sajten.


 General Motors

Femte generationens Corvette pryder startsidan på GM:s sajt strax före millennieskiftet. I toppmenyn kan vi också se alla GM-märken som fanns då, varav hela fem av dem numera är nedlagda, inklusive Saab. Opel har sålts till PSA. Det fanns också en liten logotyp för "EV1" längst till höger, GM:s elbilsprojekt som skrotades.

Längre än så här kommer vi inte i Internet Archive på Chevrolets hemsida. Eftersom sidan använder "den senaste webbteknologin" (Macromedia Flash) blir det stopp 2019, eftersom tekniken nu är på utdöende.


Svenska sajter

Vägverket hette det på den här tiden. Vi blev bland annat upplysta om den nya "zebralagen".

Insplanet som är ett av företagen som jämför bilförsäkringar fyller 20 år i år. Här är hemsidan från 1999.

En vanlig syn för alla Sveriges bilannonsknarkare. Blocket har i ärlighetens namn inte förändrats mycket rent designmässigt sedan 00-talet...

DN Motor hade en bensinbarometer på startsidan med lite lägre priser än vi är vana vid idag. Något dieselpris visades inte eftersom det fortfarande var ett ganska ovanligt bränsle i svensksålda bilar.


BMW och Audi

BMW tog i från tårna på den svenska hemsidan. "Lusten att bara köra känns ofta stark..." Chris Bangles 5- och 7-serier hade ännu inte gjort entré, men suven X5 fanns i alla fall i utbudet. Ser du att det är en gammal E34 som får agera servicebil nere i högra hörnet?

Vi spolar fram några år och åker vidare till Audis svenska hemsida där nya A8 beskrivs, men tyvärr med en rubrik där det av någon anledning står A4 1,8T. Nedanför ser vi första generationen TT med 3,2-literssexa och DSG-låda.


Tesla

Det här är roligt – en av de första bilderna tagna på Teslas första hemsida. Ingen Model S fanns, så det var Tesla Roadster som visades. "Bränn gummi, inte bensin."


auto motor & sport

Nu har vi hamnat på auto motor & sports sida 2001. Vi toppade med Hondas nya suv och frågade läsarna hur nöjda de var med fyrhjulsdriften på V70 Cross Country – den hade nämligen fått hård kritik.

Några år senare började det pratas om trängselskatter (se frågan i högerspalten).

Några år senare visade vi de första bilderna på BMW 3-serie och bjöd på nyheten att V50 med dieselmotor får partikelfilter. Det här var precis när de så kallade "snåldieslarna" skulle bli miljöbilsklassade.

2006 bjöd vi på rubriker om Volvos kommande autobroms City Safety samt provkörningar av Ferrari 599 och Volvo S80 plus en titt på Saab Aero X...

...och 2007 var det superläckra Saab Black Turbo – ett samlarobjekt idag – som gällde.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.