Så bra är tekniken som kapar dieselutsläppen med 70 procent

Nytt test avslöjar flera viktiga nackdelar som måste lösas.
Annons

Det pratas mycket om utsläppen från nya dieselbilar – som biltillverkarna nu efter dieselskandalen i en del fall lyckats pressa ned ganska mycket med hjälp av tekniker som AdBlue-rening.

Men det rullar också tusentals äldre dieselbilar på vägarna, och där har det pratats en del om att efterkonvertera dem med modernare teknik för att få ned halterna av skadliga utsläpp, framför allt kväveoxider.

Den typen av utrustning kan kapa utsläppen av kväveoxider med mellan 50 och 70 procent, visar ett test som tyska bilistorganisationen ADAC gjort – ett slags motsvarighet till svenska Motormännen.

Inte helt pålitliga

ADAC har testat efterkonverteringssystem från tre tillverkare i 5.000 mil. Eftersom det inte räcker med mjukvaruuppdateringar för att sänka utsläppen måste det till hårdvaruförändringar som installeras på verkstad.

Till att börja med visade det sig att flera av systemen råkade ut för driftstörningar under ADAC:s tester. Tillfälliga fel och buggar retade upp testförarna men i flera fall kunde felen ändå lösas utan mekaniska ingrepp. Här har tillverkarna en del att jobba med, enligt ADAC.

Så bra är tekniken som kapar dieselutsläppen med 70 procent
Att sänka utsläppen med så mycket som 70 procent görs inte med en mjukvaruuppdatering – det krävs ny hårdvara.

Tester på sommaren och vintern

Under de första sommartesterna i 23-gradig värme släppte testbilarna ut ordentligt mycket mer kväveoxider än tillåtet. Men med efterkonvertering av teknik som renar utsläppen med AdBlue kapades utsläppen med mellan 64 och 80 procent och de hamnade då samtliga under den lagliga gränsen.

På hösten, med tio grader i luften, är resultatet inte lika bra. I vissa fall fördubblades utsläppen jämfört med på sommaren. Minskningen var fortfarande stor (mellan 51 och 77 procent), men samtliga bilar hamnade ändå över den lagliga gränsen.

”Det här kommer förmodligen bli den största utmaningen när det gäller efterkonvertering”, skriver ADAC.

På vintern, med temperaturer på under noll grader, kapades utsläppen med 38 till 53 procent, men även här hamnar testbilarna på fel sida om den lagliga gränsen.

Förbrukningen ökar

Testet visar också att bränsleförbrukningen ökar om bilen är efterkonverterad med teknik som ska minska utsläppen av kväveoxider. Testbilarna drog mellan 7 och 13 procent mer när de efterkonverterats.

Vi ska heller inte glömma förbrukningen av AdBlue som låg på mellan 0,7 och 3,7 liter per 100 mil.

Testet har inte tittat på kostnaden att efterkonvertera sin bil, men när vi testade liknande system låg kostnaden på 15.000 kronor plus montering.

Annons
Annons
Rulla till toppen