Volvo installerar kameror i kupén – ska upptäcka rattfylla

Volvo installerar kameror i kupén – ska upptäcka rattfylla

Väldigt många dödsolyckor i trafiken beror på antingen rattfylla eller distraktion i form av att föraren "pillar på sin smartphone". Det vill Volvo råda bot på med ett nytt system som ska upptäcka om föraren är onykter eller på något annat sätt distraherad.

Det ska ske genom kameror och sensorer som övervakar föraren och om föraren uppträder onyktert eller distraherat ska bilen kunna ingripa. I ett första skede ska bilen sända ut signaler som föraren aktivt måste reagera på.

Skulle ingen reaktion upptäckas ska enligt Volvo några ingrepp från bilen kunna vara att bilens hastighet begränsas, att Volvo on Call larmas och som en slutgiltig åtgärd, att bilen bromsar ned sig själv och parkerar på en säker plats. 

"När det kommer till säkerhet är vårt mål att undvika olyckor helt snarare än att begränsa effekterna när en olycka är nära förestående och oundviklig. I det här fallet kommer kamerorna att övervaka för att upptäcka beteenden som skulle kunna leda till allvarliga personskador eller dödsfall", säger Henrik Green, Senior Vice President, Research & Development på Volvo Cars.

Som exempel på sådana beteenden nämner Volvo total avsaknad av rattrörelser under en längre tid, om föraren har stängda ögon eller har tittat bort från vägen en lång period eller att bilen rör sig fram och tillbaka mellan vägmarkeringarna och har onormalt långsamma reaktionstider. 

Detta säkerhetssystem med kameror och sensorer i kupén kommer att införas i samband med att Volvos SPA2-plattform tas i bruk i början av 2020.

Sedan tidigare har Volvo berättat att man inför en fartspärr ställd till 180 km/h på alla nya bilar från modellår 2021.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Detta verkar väldigt smart!
123
97