Hemliga telefoninspelningar avslöjar VW-chefernas interna bråk kring dieselgate

Tyska åklagare har kommit över tidigare okända inspelningar. Språkbruket kring avgasfusket är både underhållande och avslöjande.

Hemliga telefoninspelningar avslöjar VW-chefernas interna bråk kring dieselgate
Wolfgang Hatz arbetade som utvecklingschef hos både Audi och Porsche.

Det pågår fortfarande rättprocesser kring "dieselgate", den bomb som briserade i september 2015 och avslöjade ett mycket omfattande avgasfusk på VW-koncernens dieselmotorer. Volkswagen AG riskerar nya miljardböter och därför har alla inblandade goda skäl till att hålla en låg profil och inte avslöja besvärande detaljer.

För flera av de inblandade cheferna inom VW-koncernen – dåvarande och nuvarande – blir det dock svårt att hävda "jag visste ingenting". Tyska åklagare har nämligen hittat tidigare okända ljudfiler från telefonsamtal mellan Porsches dåvarande utvecklingschef Wolfgang Hatz och högt uppsatta chefer i koncernen.

Ljudinspelningarna fanns som bifogade filer i ett mail som Wolfgang Hatz fru skickat till deras advokat 22 november 2015. De upptäcktes när hennes mobiltelefon blev beslagtagen.

Enligt tyska tidningen Handelsblatt, som tagit del av samtalen, avslöjar inspelningarna att relationerna blev mycket spända mellan cheferna i företagsledningen. "Syndabockar" utsågs och stora delar av VW-ledningen fick lämna sina anställningar på grund av inblandning i avgasfusket.

I ett samtal pratar Wolfgang Hatz med Matthias Müller, som då var nytillsatt VW-chef efter att Martin Winterkorn avgått. Wolfgang Hatz frågar om sin framtid inom företaget och Müller svarar:

"Jag ska inte vilseleda dig, jag kan inte göra något som går emot de beslut som tas av Volkswagens styrelse. Håll nerverna lugna!"

I telefonsamtalen är det uppenbart att Wolfgang Hatz känner till den olagliga programvaran som användes för att stänga av avgasreningen. Hatz beskriver avgasfusket som ett resultat av "olyckliga parametrar" och "utvecklat av idioter".

Wolfgang Hatz samtalar även med Porsche-chefen Oliver Blume och utvecklingschefen Michael Steiner, som utsågs att leda den interna undersökningen av dieselgate. Wolfgang Hatz utbytte detaljerade tekniska uppgifter med Michael Steiner om avgasfusket. Den amerikanska miljömyndigheten EPA upptäckte dieselmodellernas skyhöga avgasutsläpp och försökte i månader få en förklaring av Volkswagen. När Wolfgang Hatz diskuterar detta säger Michael Steiner:

"Vi har inte försökt att lura dem (EPA) en andra gång."

Wolfgang Hatz blev gripen av tyska åklagare i september 2017 och satt frihetsberövad fram till juni 2018, då han släpptes mot borgen. De hemliga telefoninspelningarna kan användas som bevis mot Hatz i ett kommande åtal.

 

Källa, Handelsblatt:

Porsche-Vorstand ließ Gespräch mit Ex-VW-Chef Müller heimlich aufzeichnen

 

Från vänster Oliver Blume, Matthias Müller och Wolfgang Hatz. Deras telefonsamtal spelades in i hemlighet under hösten 2015 och avslöjar bråket inom VW-koncernen efter dieselgate.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

När skiten träffar fläkten, då är man sig själv närmast!
152
17