Bilen var krockad och reparerad – nu får han ångra köpet

Premium BMW-suven hade varit stulen och reparerats för över 100.000 kronor. Därmed borde köparen få ångra köpet – och nu har ärendet tagits upp av Allmänna reklamationsnämnden.

Bilen var krockad och reparerad – nu får han ångra köpet

Det har blivit populärt att köpa bil på internetauktion. Många lockas av att buda på bilen på nätet – men det finns en del frågetecken kring vilka avtal som gäller

Det fick en köpare erfara i oktober förra året, visar ett nytt beslut från Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Drygt en vecka efter att han lagt högsta budet på en BMW X5 för strax över 300.000 kronor visade det sig att bilen varit stulen och reparerats för mer än 100.000 kronor. Det stod det inget om i annonstexten, och köparen begärde därför att få häva köpet.

Karossen i sämre skick

Svaret från KVD, som sålt bilen, går ut på att köparen faktiskt inte köpt bilen över nätet genom att lägga högsta budet. Köparen ingår köpavtal först efter att ha sett bilen fysiskt och godkänt dess skick.

KVD upplyste tydligt om att bilens kaross hade "betyg 2", vilket innebär att den "är i ett sämre skick än vad man kan förvänta sig med hänsyn till bilens ålder och mätarställning".

När ARN granskade fallet visade det sig att den faktiskt inte hade några "köprättsliga fel", som det kallas – det vara alltså inget fel på bilen med hänsyn till det som stod i annonstexten, och på den grunden får han alltså inte häva köpet.

Enligt KVD ingår auktionsvinnaren inget avtal förrän bilen kollats på plats. Men ARN håller inte med.

Lång ångerrätt

Men det är nu det blir intressant: enligt ARN ska den här typen av internetauktion omfattas av distansavtalslagen oavsett vad KVD tycker, och trots att bilen alltså inte formellt är såld förrän den granskats fysiskt på plats. Och enligt distansavtalslagen har köparen rätt att ångra köpet inom två veckor.

Eftersom KVD dessutom inte lämnat någon information om ångerrätten har köparen rätt att ångra sitt köp under ett helt år (!), och det leder också till att KVD enligt ARN inte har rätt att få ersättning för bilens värdeminskning.

Köparen har inte uttryckligen krävt att ångra avtalet, utan om att få häva köpet, men det hindrade alltså inte ARN från att ändå rekommendera KVD att låta köparen ångra köpet, lämna tillbaka bilen (med ersättning för själva återlämnandet) och att KVD ska tillbaka köpesumman plus inropsavgiften på totalt 338.250 kronor.

KVD följer alltid ARN:s beslut, uppger företaget för auto motor & sport. Företag som inte gör det hamnar på den så kallade "svarta listan".

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har köpt bil på internetauktion.
19
71