Ägarna listar: Här är bekvämaste mellanklass-suven

Ägarna listar: Här är bekvämaste mellanklass-suven

Många värdesätter knivskarp styrning, ett inspirerande chassi och omedelbar gasrespons. Minst lika många är det som uppskattar fjädringskomfort – att bilen ska gå mjukt och skönt.

Med anledning av detta har vi tagit hjälp av era betyg i vår begagnatdatabas för att ta reda på vilken av sex storsäljande medelklass-suvar som har bäst betyg när det kommer till fjädringskomfort.

I denna jämförelse finns Volvo XC60, Audi Q5 BMW X3 Mercedes GLK och GLC samt Volkswagen Tiguan med.

För att jämförelsen ska bli så utförlig som möjligt har vi tagit betygen från varje modells två senaste modellgenerationer (i Mercedes fall betraktar vi GLK som föregångare till GLC). Dels för att det fortfarande finns väldigt många av dessa bilar på vägarna, och dels för att det är intressant att se hur en tillverkare utvecklar sina bilar – om det går åt rätt håll.

Totalt har 1.799 begagnatbetyg analyserats. 

Är nyare alltid bekvämare?

Enligt betygen i vår databas behöver det inte så. Faktum är att det faktiskt bara är nya generationen Audi Q5 som har högre betyg än sin föregångare. I alla andra fall har den utgångna generationen ett lite högra betyg än den nya.

Värt att konstatera är dock att alla modeller oavsett generation ligger ganska långt över snittet för fjädringskomfort som ligger på 76. Så du kommer åka bekvämt oavsett vilken du väljer – men gräset kan ju vara grönare på andra sidan.

Allra grönast är det hos Mercedes som faktiskt krossar alla andra. GLK får ett betyg på 85 och GLC vinner hela jämförelsen med betyget 87.

Sämst betyg får nya Tiguan som bara mäktar med ett betyg på 77. Slagen med en halv procentenhet av sitt äldre syskon.

För Volvo XC60:s del är det samma visa som för Tiguan och X3 – det var bekvämare förr. Den förra generationen XC60 får ett betyg på 80,5 medan nya XC60 få 80 i betyg.

Här är alla betyg:

1. Mercedes GLC 87
2. Mercedes GLK 85
3. Audi Q5 (nya) 82
4. BMW X3 (gamla) 81
5. Volvo XC60 (gamla) 80,5
6. Volvo XC60 (nya) 80
6. Audi Q5 (gamla)  80
8. Volkswagen Tiguan (gamla) 77,5
9. Volkswagen Tiguan (nya) 77
9. BMW X3 (nya) 77

 

Vill du åka bekväm mellanklass-suv så väljer du med fördel en bil med en stjärna i grillen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Fjädringskomfort är väldigt viktig faktor när jag köper ny bil.
80
11