Volkswagen Passat nummer 30 miljoner – största mellanklassaren i världen

Det tog 46 år men nu är VW Passat uppe i 30 miljoner exemplar. Bilen, en Passat GTE laddhybrid, rullade av bandet 3 april.

Volkswagen Passat nummer 30 miljoner – största mellanklassaren i världen

Volkswagen har nyligen firat 45-årskalas för Golf och nu är det dags för tårta igen. VW Passat nummer 30 miljoner har nämligen rullat av bandet i Emden-fabriken och det blev en Sportscombi GTE lackade i Pyrit Silver Metallic.

Volkswagen Passat började tillverkas 14 maj 1973 i Wolfsburg och med 30 miljoner producerade exemplar är det ett världsrekord i mellanklassen.

Stoltheten var påtaglig hos Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer på Volkswagen: 

"Passat är en av Volkswagens viktigaste och mest framgångsrika bilar, sedan lanseringen för snart 46 år sedan har 30 miljoner kunder visat förtroende för denna Volkswagen-modell. Detta har gjort Passat till en av de största i världen. Vi på Volkswagen är mycket stolta över denna framgångsrika modell som fortsätter vara måttstocken för sin klass."

Andreas Tostmann, styrelseledamot hos Volkswagen AG med ansvar för produktion, tillade: 

"I dag tillverkas Passat i tio fabriker på tre kontinenter, för fler än 100 marknader. Det gör Passat till en verklig bästsäljare globalt."

Den uppgraderade, 8:e generationen av den europeiska Passat lanseras i Sverige under september (preliminärt). Den uppgraderade Passat GTE får en längre räckvidd på 55 kilometer, enligt WLTP-normen (motsvarar 70 kilometer enligt gamla NEDC-cykeln).

Sedan starten 1973 har det rullat ut drygt 365.000 exemplar av Passat. Sett till volym är Passat bara passerat internt av Golf (35 miljoner exemplar) och båda har alltså tillverkats i fler exemplar än klassiska Bubblan (VW Typ 1), som det byggdes 21,5 miljoner av.

 

VW Golf var en stor händelse och sågs som mycket modern, jämfört med föregångaren Typ 1. Men Passat kom faktiskt ett år innan Golf presenterades och ska rätteligen ses som den modell som inledde Volkswagens moderna resa och fantastiska tillväxt. På bilden första årsmodellen från 1973.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

36
7