Ford går mot strömmen – satsar på E85

Ford gick i bräschen i E85-bränslets barndom. Och nu gör man återigen en satsning på det förnybara bränslet som av många har ansetts som bortglömt. Från och...
Annons

Ford gick i bräschen i E85-bränslets barndom. Och nu gör man återigen en satsning på det förnybara bränslet som av många har ansetts som bortglömt. Från och med nu kan du köpa en Ford Kuga EcoBoost E85 och få den levererad innan sommaren.

Denna nyhet kommer som ett led i den hållbarhetssatsning som Ford sjösatte 2017. En satsning i 100 miljarder kronor-klassen görs på hållbar mobilitet och ska mynna ut i 40 elektrifierade modeller 2022. Bland annat dyker en helt eldriven Mustang-inspirerad suv upp i början av nästa år.

Anledningen är till att Ford nu tar omtag med E85, är för att det går fort och är effektivt. 

”Bilbranschen måste ställa om till förnybara drivmedel och det behöver gå fort. Elbilar kommer inte kunna vara hela lösningen inom de närmaste fem–tio åren, och under den perioden behövs kompletterande lösningar. Där ser vi att etanolen fyller ett stort behov. Distributionsnätet finns redan och tekniken är beprövad. Vi tror på elbilen som en av flera lösningar på lång sikt, men här och nu är etanolen nästan helt oslagbar för att åstadkomma en snabb klimatomställning i stor skala”, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

I mitten av 2010-talet beskattades E85 hårt vilket medförde att det blev dyrare att köra på E85 än på bensin. Idag är läget ett annat och E85 är betydligt billigare än bensin. Den 5 april kostade en liter E85 i OKQ8:s pumpar 11,60 kronor och en liter bensin 16,19 kronor.

Det innebär en sänkt milkostnad på knappt en krona, om man räknar på att en E85-bil drar 30 procent mer bränsle. Eftersom E85 är ett förnybart bränsle hamnar dessa bilar i Bonus-Malus-limbo, vilket innebär varken miljöbonus eller straffskatt.

Till en början lanseras Ford Kuga EcoBoost E85 och får en etanolanpassad version av Fords 1,5-liters EcoBoostmotor på 150 hästar. Ford Kuga EcoBoost E85 börjar säljas omgående och kostar från 259.900 kronor.    

Annons
Annons
Rulla till toppen