Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men…

"Som handen i handsken" säger Jeep-chefen Tim Kuniskis när han får frågan om Hellcat-modellen som många drömmer om. Det finns dock ett problem som gör Jeep Wrangler Hellcat osannolik ...
Annons

Det är många som tänkt tanken och en del har även ställt frågan – passar Hellcat Hemi V8:an i Jeep Wrangler? 717 hk (707 hp) vore ju smutt ute i terrängen och den mäktiga V8:an skulle förmodligen besegra de flesta hinder på tomgång.

Jeep har ju visat att Hellcat + Wrangler inte är helt omöjligt när man för tre år sedan visade upp konceptbilen Jeep Trailcat. Fast då berättades det inte hur mycket modifikationer som gjorts.

Men nu finns det ett officiellt svar på möjligheten att sänka ner Hellcat-motorn i Wrangler. Produktchefen Tim Kuniskis fick nyligen frågan av journalister från Australien – ett av världens mest V8-tokiga länder – och svarade positivt:

”Alla ställer den frågan och svaret är ja. Motorn passar som handen i handsken,” sa Tim Kuniskis.

”Men problemet är att det inte finns tillräckligt med luft runt motorn, det finns ingen plats för deformation vid en krock. Problemet är inte om motorn går att använda – förutom utsläpp och förbrukning – utan att bilen aldrig skulle klara ett krocktest. Och DET är ett problem.”

Tim Kuniskis fick också frågan om den tuffa konceptbilen Jeep J6 – men enkelhytt och kort flak – kan bli verklighet.

”Bilen är bara ett koncept, i det här stadiet. Men det innebär inte att vi tackar nej till chansen att stimulera intresset kring en sådan modell. Segmentet domineras av dubbelhytt och fem fots flaklängd. Då blir det tufft att räkna hem en modell med enkelhytt.”

”Men det här segmentet handlar helt och hållet om livsstil och då är Jeep J6 inte så annorlunda. Tvådörrars Wrangler säljer ganska bra,” avslutar Tim Kuniskis och lämnar alltså dörren på glänt för en framtida produktionsmodell av Jeep J6.

 

Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men...
Den kompressormatade Hellcat-motorn hittar vi i flera modeller inom Chrysler-koncernen. Toppeffekten är 717 hk, eller 707 amerikanska hästkrafter.
Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men...
Hemi-motorn finns även i ett större utförande på 426 kubiktum, med hela 1.000 hk. Och nu vet vi alltså att motorn får plats … vem blir först med ett motorbyte?
Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men...
Någon Jeep Wrangler Hellcat lär vi inte få se, men Jeep J6 är inte helt avskriven. Kanske blir verklighet, om vi tjatar tillräckligt mycket.
Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men...
Jeep Gladiator har dubbelhytt och ”normalt” flak, vilket gör profilen ganska lång och lite onaturlig för en bil med terrängambitioner. Men J6, på bilden, känns precis rätt!
Hellcat Hemi V8:an passar perfekt i Jeep Wrangler – men...
Konceptbilen JT Scrambler baserar sig på pickupmodellen Jeep Gladiator. Dubbelhytt gör att axelavståndet blir rätt långt.
Annons
Annons
Rulla till toppen