BMW i8 började ryka – brandkåren släckte med container-bad i 24 timmar

Räddningstjänsten använder en ny – och brutal – metod att släcka brinnande elbilar. De sänks ner i ett vattenbad i 24 timmar – sen tar bilskroten över.

BMW i8 började ryka – brandkåren släckte med container-bad i 24 timmar
En sorglig syn att se 1,5 miljoner kronor förstöras – eller är det precis rätt metod?

Räddningstjänsten "Brandweer Midden- en West-Brabant" i Nederländerna använder en drastisk metod att släcka bränder i elbilar och laddhybrider. Istället för att spola skum på brandhärden sänks hela bilen ner i en container med vatten – i 24 timmar.

Metoden resulterar förstås i en total förlust av hela bilen. Sannolikt är det bara en del yttre karossdelar, hjul och vissa mekaniska komponenter som kan återvinnas som begagnade reservdelar. All inredning, elektriska komponenter och elektronik blir förstörd av vattenbadet.

Räddningstjänsten motiverar sitt handlande med att elbilar (laddhybrider) behöver en lång period av släckning – vilket går att läsa i inläggen nedan från brandkårens Facebook-sida. Då innebär det också att man gör av med mycket av vatten, som kan vara kontaminerat av kemikalier från elektroniken i bilen. Inläggen nedan kommer från "Brandweer Midden- en West-Brabant":

BMW i8:an fick ligga i vattenbadet i 24 timmar. Någon typ av släckning har man nog försökt sig på, då vi ser att frontluckan är uppbruten. Det hade ju gått att öppna luckan på vanligt sätt ... kan man tycka ...

Inlägg 25 mars:

"I morse började en elbil ryka i en utställningshall. Genom snabbt agerade från de anställda i garaget och brandkåren, så kördes bilen utanför. Eftersom det är en elbil, behövdes uppfinningsrika åtgärder. Bilen är nedsänkt i en container med vatten, för att släckning på det 'normala' sättet med dessa bilar är svårt. Under de kommande 24 timmarna kommer bilen att finnas kvar i containern."

Efter vattenbadet är branden förvisso släckt, men bilen är totalförstörd och lär åka enkel biljett till närmaste skrot.

Förtydligande inlägg 26 mars:

"Att släcka en elbil kräver mycket vatten under en längre tidsperiod, delvis för att brandhärden är svår att nå. Det är därför man har valt att sänka ned bilen i en container med vatten där bilen får befinna sig länge. Det finns alltid farliga ämnen som bildas vid en brand, och så är också fallet med en sådan här brand. Detta förorenade spillvatten tas sedan bort av ett specialiserat företag. Tillsammans med Brandweer Nederland och våra samarbetspartners fortsätter vi att förbereda oss för ny teknisk utveckling!"

Det framgår inte om i8:an är ny eller begagnad. Nypriset för en BMW i8 Coupé börjar vid 1,5 miljoner kronor.

Foton från Brandweer Midden- en West-Brabant.

Vad tycker ni läsare? Är det här rätt metod att släcka en elbil eller laddhybrid som brinner? Visa vad du tycker med gasa/bromsa nedan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En riktig bra metod att släcka bilbränder, tycker jag!
394
76