Mercedes Concept GLB – ny sjusits suvmodell bredvid GLA med G-Wagen inspiration

En riktig skogsmulle med inspiration från storebror G-klass, så kan man beskriva helt nya modellen Mercedes GLB – som blir sjusitsig.

Mercedes Concept GLB – ny sjusits suvmodell bredvid GLA med G-Wagen inspiration
Skärmbreddare lär inte följa med till seriemodellen, men kommer kanske som tillbehör.

Få bilmodeller har så mycket karaktär som Mercedes G-Wagen, eller G-klass som den egentligen heter. Och därför är det inte svårt att förstå att helt nya suvmodellen GLB hämtat en del inspiration från storebror.

Mercedes kallar sin utställningsbil "Concept GLB" men som vi ser är det – undantaget några få detaljer – en i det närmaste seriemässig modell man ställer ut i Shanghai. Mercedes GLB bygger på samma tekniska MFA-plattform som de andra syskonen där fjärde generationen A-klass var först ut för drygt ett år sedan.

Storleksmässigt hamnar nya GLB mellan GLA och GLC. Yttermåtten är 4.634 millimeter lång, 1.890 bred och 1.900 millimeter hög. Axelavståndet är 2.829 millimeter. Därmed ligger man på ungefär samma längd som många familjekombibilar men till skillnad mot dessa är Mercedes GLB sjusitsig.

Det andra, bakre baksätet är skjutbart 140 millimeter, för att antingen skapa mer lastutrymme eller bättre rum för benen. Ryggstödet går att ställa i åtta olika vinklar för bästa komfort. För att lättare komma in längst bak kan stolarna i första baksätet fällas framåt.

Konceptbilen som visas i Shanghai har en fyrcylindrig bensinmotor på 2,0 liter som ger 224 hk (165 kW) och 350 Nm, kopplad till en åttastegad 8G-DCT dubbelkopplingslåda. Konceptbilen har 4Matic, fyrhjulsdrift, men det återstår att se om det även blir standard.

Fler alternativ ska tillkomma med både diesel- och bensinmotorer. Vi kan även förvänta oss en sportigare Mercedes-AMG GLB 35 med en bit över 300 hk. Dessutom ryktas det om en renodlad elbil, som sannolikt döps till EQB.

Den seriefärdiga Mercedes GLB väntas premiärvisas på Frankfurtsalongen i höst och senare under året lär försäljningen inledas. Prisnivån lär också hamna mellan GLA och GLC.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här modellen tror jag på – tummen upp från mig!
70
9