Ford Mustang fyller 55 år idag – är bästsäljande sportbil globalt för fjärde året i rad

För 55 år sedan – 17 april 1964 – var det världspremiär i New York för Ford Mustang. Första dagen sålde Ford-handlarna 22.000 Mustanger. Succén har fortsatt och när Mustang idag exporteras och säljs i 146 länder är den världens mest sålda sportcoupé – för fjärde året i rad.

Ford Mustang fyller 55 år idag – är bästsäljande sportbil globalt för fjärde året i rad

Ford Mustang är en klassiker i bilhistorien och går man på en bilträff brukar det finnas många exemplar att titta på. Något som förstås har att göra med att Mustang funnits väldigt länge. Exakt 55 år, för att vara noga, då världspremiären skedde 17 april 1964 i New York.

Men trots att Mustang är så vanlig och spridd över hela världen är det en bilmodell som Ford inte exporterat i någon större omfattning. Nuvarande och sjätte generation Ford Mustang, som hade världspremiär 5 december 2013, är faktiskt den första som är en "global modell". Dessutom den första Mustangen som byggts högerstyrd för marknader som exempelvis Storbritannien, Australien, Japan och Sydafrika.

Ford Mustang såldes i 113.066 exemplar under 2018, i 146 länder. Det gör Mustang till den bästsäljande sportcoupén – eller sportbilen – för fjärde året i rad. Sammanlagt har det sålts över en halv miljon exemplar av den sjätte generationen Ford Mustang, varav cirka 45.000 hamnat i Europa. Även i hemlandet USA var 2018 ett bra år då Mustang blev segmentets bästsäljare med 75.842 exemplar.

Försäljningen av Mustang fortsätter att gå bra och när Ford summerar siffrorna i Europa för första kvartalet 2019 så ökar man med 27 procent (2.300 bilar), jämfört med samma period under fjolåret. I Europa säljs Mustang i 20 länder.

Missa inte den animerade filmen från Donut Media lite längre ned på sidan, där kan man se hur Ford Mustang utvecklats från 1964 till facelift 2018. Nästa generation Mustang väntas komma 2021, och den kan få både fyrhjulsdrift och hybridteknik.

Gail Wise köpte den första Mustangen 15 april 1964, alltså två dagar innan världspremiären och mot alla regler som Ford ställt upp. Idag värderas bilen till cirka fyra miljoner kronor.

Att Ford Mustang var en succé från dag 1 är ett faktum. Mustangen premiärvisades på världsutställningen i New York 17 april 1964 och samma dag visades Mustang hos bilhandlarna – som tecknade 22.000 orders denna dag!

Mer än 400.000 Ford Mustang såldes det första året, som faktiskt bestod av både årsmodell 1964 ½ och 1965. Ett svårslaget rekord ännu i denna dag, för personbilar (amerikanska pickuper, som Ford F-series och Chevrolet Silverado, säljer över halvmiljonen per år).

Premiärvisningen av Mustang var noga planerad. Två dagar innan premiären 17 april kördes ett antal Mustang ut till utvalda handlare, som fick stränga order att inte visa modellen. Det åtlyddes dock inte av alla och den första Mustangen såldes redan 15 april.

Det var läraren Gail Wise, 22 år, som följde med sina föräldrar till Fordhandlaren 15 april 1964 och helt ovetande blev världens första Mustangkund. Familjen Wise fick se bilen och köpte den, en ljusblå Mustang Convertible. Kvittot på 3.447:50 dollar finns bevarat och Gail har fortfarande kvar sin Mustang, som numera är helrenoverad och värderas till flera miljoner kronor.

Även om första årsmodellen var en försäljningsmässig succé är det inte bästa året. 1966 såldes 607.500 Mustang och 60-talet är det överlägset bästa med en total försäljning på nästan 2,4 miljoner bilar. I augusti 2018 byggdes "Mustang nummer 10 miljoner" och räkneverket lär inte stanna på många år än.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Henry Ford II, sonson till grundaren Henry Ford, var den som ärvde farfars affärssinne och dynamiska driv. Henry Ford II vad vd för Ford Motor Company mellan 1945–1960 och fortsatte att hålla i trådarna som styrelseordförande fram till 1979.
Världspremiären för Mustang var noga planerad och skedde på "New York World's Fair" där ett 80-tal länder och 45 företag ställde ut.

Alla tre karosstyperna fanns med från början, Coupé, Convertible och Fastback (bilden).

Tittar man noga så ser man att denna brittiska Mustang är högerstyrd, något som tidigare generationer inte var – även om det finns en del ombyggda exemplar.

Jag har ägt – eller äger – en Ford Mustang!
52
13