Ministern: Finns ett drev mot bilar i städer – men du behöver inte ha bilångest

Tror mer på morot än piska: "Men det får inte bli en klassfråga – alla har inte råd med en Tesla."

Ministern: Finns ett drev mot bilar i städer – men du behöver inte ha bilångest

Debatten om utsläppen från nya bilar går varm. Vid nyår slår en ny förändring i kraft som innebär att exempelvis en ny Volvo – med märkets senaste teknik som ska kapa utsläppen – får fyrdubblad skatt jämfört med idag.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bjöd nyligen in ett gäng motorjournalister till ett frukostmöte "för att träffa de som skriver om bilism".

Vi frågade honom om det går ett politikerdrev efter bilismen – ska bilister skämmas, ska man ha flygskam?

"Vi lever i populistiska tider. Visst finns det ett visst drev mot bilar i städer. Men nej, bilen är en nödvändighet för att ta sig till jobb, vänner, och släkt. Det är samhällets ansvar att göra omställningsresan möjlig, det är klart man tar bilen om kollektivtrafiken inte fungerar. Men bilångest, nej det är okej att köra bil. Däremot tror jag att många kommer fundera på hur man flyger. Den stora utmaningen är de tunga transporterna, inte motorintresset, det är viktigt."

• Hur ser du på bränslepriser och elektrifiering?

"Bränslepriserna kommer gå upp men jag tror mer på morötter än piskor och är teknikoptimist. Samhället måste ta ansvaret för infrastrukturen och vi har ett elöverskott och nätet kommer räcka till. Jag är inte orolig. Det viktiga är att alla kan ladda och följa med på resan, det får inte bli en klassfråga. Alla har inte råd med en Tesla."

• Vad gör ni för att stoppa exporten av laddbara bilar?

"Det kommer ganska snart ett förslag."

• Ska vi sluta bygga vägar och flygplatser?

"Nej, transporterna kommer att öka, vi satsar bland annat på elektrifierade vägar, vi ska ligga i teknisk framkant, vara en rullande världsutställning för export av ny teknik."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag låter som rimliga åsikter.
207
62